2023 идва с по-висока минимална заплата, но и с нови

...
2023 идва с по-висока минимална заплата, но и с нови
Коментари Харесай

2023 идва с по-висока минимална заплата, но и с нови цени за транспорт

2023 идва с по-висока минимална заплата, само че и с нови цени за превоз. От през днешния ден минималната работна заплата към този момент е 780 лева Също от през днешния ден минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лева

От през днешния ден, 1 януари, минималната месечна работна заплата към този момент е 780 лева Размерът ѝ се покачва с 9,9% по отношение на сегашната ѝ стойност от 710 лева Също от през днешния ден минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лева, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението за растежа на минималната заплата беше взето на последното за 2022 година държавно съвещание.

Вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров разгласи, че нарастването обезпечава опция за компенсиране на повишаването на инфлацията през годината. Той уточни, че покачването на минималната заплата ще коства на бюджета за една година малко над 300 млн. лв..

Лазаров осведоми още, че със обществените сътрудници при започване на 2023 година държавното управление ще стартира работа по правенето на механизъм за определянето на минималната заплата за страната и основаването на условия за транспониране на директивата за съответни минимални работни заплати.

За 2023 година линията на беднотия също се смяна и към този момент тя ще е 504 лева С промени в Закона за обществено подкрепяне през декември обществените помощи бяха обвързани с формалната линия на беднотия.

Така, от през днешния ден, 1 януари, линията на беднотия в страната се покачва от 413 лева на 504 лева Увеличението е с 22 % или с 91 лв.. Решението беше взето от правителството в края на септември, като беше маркирано, че това е най-големият растеж на линията на беднотия за последните 10 години, съобщи Българска телеграфна агенция.
 или мобилното приложение.

Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства в страната.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

При пазаруването на е-винетка е належащо потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената

от тях или от съответния чиновник информация преди финално да потвърдят заплащането на пътната такса. Отговорността за попълване на правилна информация за номера на транспортното средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница,

само че би трябвало да подхождат на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 (нула), а за писмен знак – „ О “. Ако регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

Право на безвъзмездна е-винетка имат хора с 50 на 100 и над 50 на 100 понижена продуктивност,

както и фамилиите, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощ до 160 к.с. и размер на мотора до 2000 куб. см.

Около 800 млн. лева са предстоящите доходи от пътни такси, които страната ще събере през 2023 година

Прогнозите са 550 млн. лева от постъпленията да са от тол такси, които транспортните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Останалата сума – към 250 млн. лева, се чака да се генерира от продажбата на винетки за леки коли, които от 1 януари към този момент са с 10 на 100 по-евтини. Това разгласи през втората половина на октомври предходната година шефът на Националното тол ръководство Георги Темелков. Той изрази вяра, че през идващите години приходите от пътни такси ще доближат съвсем 1 милиард лв. на година, каквито бяха и поръчките при основаването на системата, като две трети от средствата ще са от тежкотоварния и директен трафик. Данните от тол системата към втората половина на октомври сочеха, че дневно през България минават към 16 000 транспортни средства сред 3,5 и 12 тона и над 36 000 транспортни средства над 12 тона.

100 % от територията на страната е покрита с контролни точки на тол системата, която с изключение на от АПИ може да се употребява

и от други институции за възстановяване на пътната сигурност и контрола. „ Работим в околните години системата да може да се употребява за надзор за съществуване на годна застраховка „ Гражданска отговорност “ и годишен механически обзор. Така ще отпаднат напълно стикерите от предните стъкла и ще намалеят подправените прегледи и застраховки. Системата може да се употребява и от Министерство на вътрешните работи за надзор на междинната скорост, с което да способства доста за понижаване на войната по пътищата и пътния травматизъм “, уточни тогава Темелков. Той добави, че се чака да бъдат сертифицирани и вградените на 100 местоположения в асфалта сензорни кантари, с които да се следи за претрупани камиони. Те дават акуратност до 98 на 100 на тежестта, както и информация за посоката на придвижване на транспортното средство. Системата разрешава и осъществяване на надзор от структурите на Агенция „ Митници “, „ Гранична полиция “ и други

На последното за предходната година съвещание служебното държавно управление одобри разпореждане за изменение на цената за таксите,

които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа, призната през 2019 г. С измененията се отсрочва плануваното следващо нарастване на тол таксите с към 50 % от 1 януари 2023 година и се предлага те да бъдат нараснали на по-късен стадий – от 1 юли 2023 година. Целта на отлагането на влизане в действие на нарастванията на таксите за изминато разстояние е да се помогне за облекчение на част от тежестта върху бизнеса в изискванията на висока инфлация, както и да се даде на фирмите повече време да се приспособят към възходящите разноски. Това би могло да помогне за поддръжка на цялостната стопанска система и поощряване на стабилността по време на сложната икономическа обстановка, прецизират от държавната осведомителна работа.

Идеята на тол системата е с приходите от нея да се влагат средства в създаване на пътната мрежа.

Анализ на Световната банка сочи, че с цел да бъдат усъвършенствани всяка година най-малко 10 на 100 от републиканската пътна мрежа, е необходим бюджет от 1,5 милиарда лева – за рехабилитация, поддръжка и разчистване през зимата.

Междувременно влизат в действие новите карти за градски превоз в София. Електронните билети за време се вкарват от през днешния ден в столичния градски превоз.

Електронните билети за време се вкарват от през днешния ден в столичния градски превоз. Това са електронните билети за време „ 30+ “ и „ 60+ “, оповестяват на уеб страницата си от Центъра за градска подвижност (ЦГМ), съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР