2023 година върви към своя край, но въпреки това ще

...
2023 година върви към своя край, но въпреки това ще
Коментари Харесай

10 от най-значимите събития в света на спорта през 2023 година

2023 година върви към своя край, само че все пак ще остане паметна за милиони спортни почитатели по света. Тя остави своя отпечатък в разнообразни спортове, в които се написа история с редица достижения.


Ето и кои са 10 от най-значимите събития в света на спорта през 2023:

1. Дебютен успех в ШЛ, требъл, пет трофея – годината на Манчестър Сити

На 10 юни Манчестър Сити надделя Интер с минималното 1:0 в разногласието за трофея от най-престижния европейски клубен шампионат – Шампионската лига. Испанският национал Родри се трансформира в воин за „ жителите “, които към този момент бяха вдигнали шампионската купа на страната и триумфирали във ФА Къп след триумф над градския противник Юнайтед. По този метод, възпитаниците на Пеп Гуардиола подпечатаха исторически требъл – първи за британски клуб след Манчестър Юнайтед от сезон 1998/99. Сити не спря с ШЛ, като завоюва още два трофея до края на календарната година, печелейки Суперкупата на Европа и Световното клубно състезание.

2. Безапелационен Макс Верстапен във Формула 1

26-годишният нидерландец безусловно отвя конкуренцията в рекорден и исторически за себе си сезон в най-престижната автомобилна конкуренция. Верстапен завоюва безпроблемно трета поредна международна купа в кариерата си, като завоюва впечатляващите 19 от 22 старта – той не ликува само в Саудитска Арабия, Азербайджан и Сингапур, а Сингапур бе единственото място, на което Ред Бул не победи като конструктор – успеха тогава бе за водача на Ферари Карлос Сайнц. С третата си международна корона Верстапен се причисли към митове на спорта като Айртон Сена, Ники Лауда и Джеки Стюарт. Люис Хамилтън и Михаел Шумахер поделят първото място с по седем трофеи.

3. 24-а купа от Големия шлем за Новак Джокович


Световният номер 1 продължава да написа история, като през 2023 година завоюва три от четирите шампионата в Големия шлем, губейки само на Уимбълдън в петсетов трилър от суперталанта Карлос Алкарас. Ноле, чиято 24-а купа пристигна на Ю Ес Оупън, навърши 36 години през 2023, само че все пак не понижи темпото, като завърши годината с рекордна седма купа от Финалите на ATP, изпреварвайки легендата Роджър Федерер. В добавка, Джокера приключи сезона като номер 1 в международната класация за рекорден осми път, а в края на ноември мина и границата от общо 400 седмици на върха на мъжкия тенис.

4. ЛеБрон смъкна Карийм от трона

На 7 февруари баскетболната суперзвезда на Ел Ей Лейкърс ЛеБрон Джеймс покори нов връх в забележителната си кариера – „ Кралят “ счупи върховото достижение за най-вече точки в историята на Националната баскетболна асоциация (НБА), което се държеше от легендата Карийм Абдул-Джабар и бе 38 387 точки. Джеймс трансферира границата с панер в края на третата четвърт на дуела против Оклахома Сити Тъндър. ЛеБрон е четирикратен първенец на НБА с тимовете на Кливланд Кавалиърс (2016), Маями Хийт (2012, 2013) и Лейкърс (2020).

5. Наполи покори върха в Серия А за първи път от 33 години насам

Отборът на Наполи, воден от Лучано Спалети, господства в италианската Серия А и закономерно постави завършек на 33-годишната суша без шампионска купа на страната, печелейки с цели 16 точки пред втория Лацио. С Хвича Кварацхелия и Виктор Осимен в нахлуване, „ партенопеите “ не оставиха подозрение в превъзходството си над останалите отбори и ликуваха с първа купа от сезон 1989/90, когато станаха първенци с починалия Диего Марадона в състава.

6. Първа корона от ГШ за Коко Гоф


Талантът на 19-годишната американка Коко Гоф е безспорен и явен на всички от няколко години насам. Тийнейджърката обаче повиши равнището си на игра през актуалната година, а това докара до редица победи и трофеи, най-голямата от които пристигна на родна земя на Ю Ес Оупън, където тя съкруши на финала Арина Сабаленка, която единствено ден по-късно публично окупира върха при дамите. Гоф се оправи с напрежението пред домашна аудитория и осъществя рано-рано капацитета, за който всички говореха след мача и с Винъс Уилямс на Уимбълдън през 2020, когато едвам 15-годишната тогава американка победи именитата си сънародничка в своя първи дуел на шампионатите от Големия шлем в кариерата.

7. Шампионски пръстени за Денвър Нъгетс

Водени от двукратния притежател на наградата за Най-полезен състезател в НБА Никола Йокич, Нъгетс победиха справедливо за първи път с шампионската купа в историята си. На финала „ буците “ победиха Маями Хийт в пет срещи, откакто двата отбора си размениха по един триумф в откриващите два мача в залата на Денвър, преди Нъгетс да влязат в серия от три следващи победи. Йокич бе определен за МВП на Финалите с по 30.2 точки, 14.0 битки, 7.2 асистенции и 1.4 чадъра приблизително на мач, при над 58% успеваемост при стрелбата от полето и към 42% от тройката.

8. Световна купа за Испания при дамите

Световното състезание по футбол за дами в Австралия и Нова Зеландия през юли-август счупи няколко върха по посещаемост и гледаемост, като в последна сметка испанките ликуваха с купата след победа над Англия с 1:0 на финала в Сидни. Успехът им обаче бе засенчен от скандал, в който се забърка към този момент някогашният президент на Футболната федерация на Испания Луис Рубиалес, разрешил си да целуне по устата футболистката на новите международни шампионки Джени Ермосо.

9. Микаела Шифрин задмина легендата Ингемар Стенмарк


Микаела Шифрин, една от най-хубавите скиорки в историята, счупи връх, който дълго време преследваше и мечтаеше да усъвършенства. На 11 март тя победи в обичаната си дисциплинираност – слалом, печелейки в Оре, Швеция – родината на легендата Ингемар Стенмарк, който държеше върха за най-вече победи за Световната купа с 86. Навършилата 28 години два дни по-късно обаче Шифрин си свърши работата след успех по-рано в гигантския слалом, с който изравни достижението на шведа, а по-късно и с победа в слалома. Американката продължава да кара на доста високо равнище, като кота 100 сигурно е в полезрението й.

10. Южна Африка ликува с рекордна четвърта международна купа по ръгби

Ръгбистите на Южна Африка за следващ път демонстрираха от какво са калени, откакто изковаха с доста темперамент и борба рекордна четвърта международна купа от също толкоз участия на финали. „ Спрингбокс “ ликуваха в разногласието за трофея против един от огромните си противници през годините – Нова Зеландия, в инфарктен край, приключил при резултат 12:11. Преди това тимът разплака поредно домакините от Франция и Англия в трагични срещи още веднъж с една точка разлика. /БГНЕС

---------------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР