2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с

...
2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с
Коментари Харесай

Шефът на фонд Култура за проекта с драг кралиците: Има дадености, с които трябва да се съобразим

" 2023 година е, България е в Европа. Има дадености, с които би трябвало да се съобразяваме. Има дадености, които са свързани с поощряването на разнородни създатели ".

Това разяснява изпълнителният шеф на Национален фонд " Култура " Сава Драгунчев във връзка абсурда с провеждането на празненство в центъра на столицата с така наречен " мил кралици " - мъже, които влизат в провокативни женски облици. Той изясни, че има условия, свързани с участието ни в Европейски Съюз, като децентрализация и тъждество на половете.

В интернет към този момент изтекоха записи от вулгарното шоу, като финансирането за него е пристигнало от Национален фонд " Култура ", чийто принципал е Министерството на културата. Над 90 хиляди лв. са отпуснатите по плана, с който е кандидатствал предходната година уредникът на проявата - фондация " Сингъл Степ ". Парите са дадени по програмата " Възстановяване и развиване на частни културни организации " в категорията " Културно предприемачество ".

Недоволството в обществените мрежи е огромно, а от Министерството на културата оповестиха, че стартират инспекция, с цел да се види дали оправдано е изразходвано отпуснатото финансиране на " плана с присъстващ хазартен детайл ". Самото събитие беше обявено във Facebook като " Бинго за лица над 18 години ".

Драгунчев отхвърли да окачестви по избран метод изтеклите в интернет клипове с думите: " Следвам правила, които са свързани с процедури, а не с прилагателни и квалификации ".

Той изясни, че има условия, свързани с участието ни в Европейски Съюз, като децентрализация и тъждество на половете. " Разписваме всички тези неща в стратегиите, само че има и правила, които би трябвало да се съблюдават. Ако бъде открито нарушаване, ще се подхващат съответните ограничения. Обикновено те са свързани с връщане на някаква част от сумите или с повреждане на контракта, и връщане на цялата дотация. Тогава средствата се дават на последващи бенефициенти ", настоя той.

Драгунчев не се тормози от разпоредената от Министерството на културата инспекция по случая: " Аз също съм инициирал вътрешна инспекция. От септември е актуализирана практиката по засилен мониторинг на плановете, финансирани от НФК. От началото на тази година към този момент имаме шест, които не са изпълнили заложените в плановите оферти действия, или не ги извършват във типа, в който са ги предложили. В взаимозависимост от нарушаването, подхващаме разнообразни дейности. В момента се прави мониторинг на още български организации. Една от които е тази ".

Проверката ще бъде подготвена към края на седмицата, изясни още шефът на НФК: " Общественият интерес към нея може би, по някаква причина, е обвързван и с изборите ".

Такава в действителност е поръчана още през февруари. " Има антикорупционни правила и такива за вътрешния ред на НФК ", настоя той.

Правилата плануват осъществяването на инспекции на планове на инцидентен принцип. " Проверяваме организации, които са били повече финансирани от нас. Всички планове, които аплайват към НФК би трябвало да изпълнят механически условия, свързани с доста детайлно изложение на това какво ще се прави, по какъв начин ще бъде ситуирано във времето и кой ще го извършва ", обясни още Драгунчев.

" Когато имаме подготвен резултат от мониторинга, ще знаем има ли сходство сред това, което е подадено като планово предложение и това, което виждаме като действия ", ностоя той.

Драгунчев подсети, че администрацията на НФК, която ръководи, не се занимава с художествената страна на плановете: " НФК наема външни специалисти, които да вършат тази оценка. Да са самостоятелни и експерти в съответната област ".

Сава Драгунчев не е сюрпризиран от шума, който се подвигна към този план. " НФК е във фокуса на публичния интерес, тъй като при нас има един мощно повишен запас от 2022 година. По него бяха разпределени към българската просвета и създатели близо 38 милиона лв..

Спорният план пък е подаден към НФК на 4 май 2022 година и финално е утвърден на 24 август, изясни още той.

Според доклада на фонд " Култура ", оповестен през март тази година, държавно финансиране е получил план, част от който е шоу с бинго игра, водено от три мил кралици. Програмата е адресирана до гости на възраст 18+. Сумата в размер на 93 248. 04 лв., е получена от компанията " Сингъл Степ " ЕООД, която съставлява организацията The Steps.

Позиция на Министерството на културата:

Министерството на културата назначава инспекция, с цел да бъдат изяснени събитията и целесъобразността на финансиране на плана с присъстващ
хазартен детайл " Дългосрочна стратегия за напредък на The Steps – новаторско мултифункционално културно обществено дружество ", който е бил финансиран от Национален фонд просвета през 2022 година по програмата " Възстановяване и развиване на частни културни организации " в категорията " Културно предприемачество ".

The Steps е пространство, където е извършено събитието на 26 март. То е основано от организацията " Сингъл степ ", която се стреми да оказва помощ на младите ЛГБТИ, написа в уеб страницата на организацията.

Във Facebook събитието беше рекламирано по този начин:

В най-женския и своеволен месец е време да изпратим зимата и да се разгорещим с Kinky Dringo 18+! Традицията повелява всички палавници да се явят на най-духовитото следобедно събитие на The Steps в последната неделя на месеца.

За да сбъднем и най-смелите ви мечти и стремежи сме поканили не две, а три Драг Кралици! Те ще ви завържат за столовете и ще въртят топките в Дринго сферата, до момента в който някой не направи линия-две или запълни цялото картонче. За най-непослушните ще има и специфични награди.
START: 16:00

ВХОД И ТАЛОН ЗА ИГРА: 5 лв.
Проектът е осъществен с поддръжката на Национален фонд " Култура " по стратегия " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации "

Позиция на The Steps, оповестена във Facebook:

С наближаването на изборите за следващ път ставаме очевидци по какъв начин политици и свързани групи се стремят да употребяват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клюки посредством поощряване на боязън и ненавист към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската брошура " Мравин ", изложбата " Другите българки ", също финансирана по план на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тема и така нататък Броени дни преди изборите сме очевидци на нова координирана клеветническа кампания-по мотив самодейността ни Drag Bingo.

Нужно е да отбележим, че мил изкуството съставлява значима част от историята и културата на ЛГБТИ общността, като артистично средство за себеизразяване и митинг против наложени публични стандарти, свързани с общността ни. Драг артистите не престават да играят значима роля в придвижването за права на ЛГБТИ хората, като служат за източник на ентусиазъм и овластяване на общността ни. За нас от The Steps е горделивост да честваме хубостта и разнообразието на мил изкуството като инструмент за обучение и повишение на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата - изключително за оборване на стандартите и неправилните схващания за нея. Големият интерес от разнообразна аудитория към всяко едно мил събитие, което организираме, показва каква значима част от актуалната известна просвета е драгът, тъй като оказва помощ на хората да се срещнат с различен аспект на ЛГБТИ културата и подкрепя по-голямото приемане на тематиката.

Благодарим на Национален Фонд Култура за поддръжката и доверието към нашия план (събитието " Drag Bingo " е единствено дребна част от него, наред с " Акустични вечери " и " Обществени диспути ", например), защото финансирането на такива начинания е освен основно средство за овластяване и противопоставяне против дискриминирането, само че и новаторски способ за културно обогатяване, включване на разнообразни публики и стимулиране на разговор. Ние ще продължим да изпълняваме утвърждения от НФК план, спазвайки всички условия на фонда; сходни провокации не са ни разколебавали, няма да съумеят и в бъдеще.

Още от самото си основаване The Steps си слага амбициозната цел да се трансформира в общностно пространство за колаборация и партньорство сред разнообразни страни в изкуството, поемайки ангажимент за поощряване на културното обогатяване и приобщаване на разнородни публики. Нашата ясна задача е да насърчим артистичното изложение на разнообразни гласове и общности и да създадем благоприятни условия за шерване на хрумвания и запаси, които да работят за едно по-приобщаващо и заслужено общество. За нас обезпечаването на платформа за актьори и нормализирането на ЛГБТИ общността и посредством изкуство, постоянно ще остане приоритет. Вратите на The Steps ще бъдат постоянно отворени за смели и новаторски артистични планове, които способстват за обогатяването на културния календар на столицата ни, макар всички провокации и популизъм.

Категорично осъждаме всевъзможни опити за провокации и изтегляне на предизборни политически дивиденти, които са ориентирани към ЛГБТИ общността в България и си резервираме правото да предприемем правни ограничения против сходни клюки.

Източник БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !      

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР