2023 бе най-горещата година в историята на човечеството. Климатичният феномен

...
2023 бе най-горещата година в историята на човечеството. Климатичният феномен
Коментари Харесай

Температурни рекорди и природни катастрофи: На Ел Ниньо ли се дължат

2023 бе най-горещата година в историята на човечеството. Климатичният феномен Ел Ниньо има сериозна заслуга за това, само че не е единствената причина, написа.

От юни 2023 климатичният феномен Ел Ниньо води до температурни върхове и природни катастрофи : наводнения в Калифорния, суша по Амазонка, горски пожари и избелване на коралите в Австралия. Водата в Панамския канал, основна корабоплавателна артерия, спада поради сушата. Миналата година се стигна до запушване на до 200 кораба по шлюзовете, а транспортните компании трябваше да пренасочат съдовете си, споделя АРД.

Ел Ниньо е натурален феномен , който настава на няколко години и провокира рискови положения на времето. Но поради измененията в климата изходната обстановка към този момент е друга: естествената мощ се натъква на непознато досега температурно равнище и нагорещените океани непосредствено повлияват на времето. Какво значи всичко това за бъдещето?
Феномен с световни отблясъци

Ел Ниньо обърква времето в огромни елементи от света, защото променя фактори, които го образуват: пасатите отслабват и край крайбрежията на Южна Америка се натрупва топла вода. Това въздейства на теченията в атмосферата, които на собствен ред трансформират схемата на преваляванията в огромни елементи на земята.

Така в някои райони се стига до поройни превалявания, наводнения и вихър и, до момента в който другаде се възцарява голяма суша: Зимбабве, Замбия и Малави оповестиха изключително състояние, напомня АРД. Положението се изостри и в други африкански страни, защото рисковото време затруднява достъпа и развъждането на храни.

Ел Ниньо се появява на всеки три до седем години. Но и до през днешния ден не е дефинитивно ясно от какво е провокиран феноменът, отбелязва немската обществено-правна медия.

Климатологът Ралф Шибел и неговият екип от института " Макс Планк "  обикалят с изследователска яхта по маршрут сред Панама и Галапагоските острови, с цел да изследват ролята на океаните в климатичната система и отраженията на стоплянето на земята.

Те желаят да открият доколко Ел Ниньо се изостря поради измененията в климата: " Събираме биологически, химически и физически данни като да вземем за пример концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата и в океана, с цел да разберем по какъв метод е обвързвано всичко това ", изяснява Шибел пред АРД.

Природните сили в процеса на климатични промени

Типичният Ел Ниньо продължава сред една и две години, след което времето още веднъж се възстановява. Но прогнозите за климата в бъдеще допускат разнообразни сюжети, а някои от тях са тревожни: " Би било злополука, в случай че се откри един тип дълготраен Ел Ниньо. Ако системата попадне в положение, от което към този момент не може да излезе ", споделя пред АРД метеорологът Моджиб Латиф.

За да откри дали следва дълготраен Ел Ниньо, екипът на Ралф Шибел се занимава с проучвания на микропланктон. Тези организми съществуват от милиони години и биха могли - сходно на пръстените на дърветата и ледените ядра - да дават сведения какъв е бил климатът на Земята по-рано и да дадат индикации какво ще е бъдещото развиване на климата. " Най-старият тип, който през днешния ден се намира в океана, е на 25 милиона години - т.е. можем да реконструираме непосредствено последните 25 милиона години ", изяснява пред АРД Шибел.

Преди три милиона години, по време на плиоцена, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е била толкоз висока, колкото е през днешния ден, а световната междинна температура е била с три градуса по-висока. Това е температурен сюжет, който може да настъпи в края на века.

Смята се, че в продължение на хилядолетия е имало непрекъснат Ел Ниньо , който е провокирал рискови климатични събития в международен мащаб - в това число по европейските географски ширини. А колкото по-високи са температурите, толкоз повече нараства морското ниво. През плиоцена да вземем за пример то е било с 20 метро по-високо, в сравнение с е през днешния ден, показва АРД.

При тези условия в наши дни редица крайбрежни градове биха били погълнати от водата, до момента в който субтропични райони биха се трансформирали в пустини поради жегата и биха станали необитаеми.

Какво може да се чака?

В Панама следствията от измененията в климата към този момент са факт: островът Гарди Сугдуб в Карибско море трябваше да бъде евакуиран поради възходящото морско ниво, напомня АРД. Увеличаващите се температури трансформират също така океаните в един тип " бързовар ", от който се изпарява от ден на ден вода. Резултатът е, че ураганите стават все по-силни.

" През последните 25 години преживяхме тук осем от най-силните урагани от началото на измерванията. Същевременно имахме поредно трите най-сушави години. Такова нещо в никакъв случай не е било ", споделя за АРД климатологът Стивън Патън.

Актуалният Ел Ниньо е натоварен, само че евентуално ще се окаже от най-кратките - метеоролозите допускат, че до лятото ще завърши. Оттам нататък обстановката би могла да се успокои.

Някои модели обаче още занапред предвиждат поврат към Ла Ниня. Тази фаза се дефинира като " студена ", защото горните водни пластове в източната част на Тихия океан в тропиците изстиват ненормално, написа АРД, базирайки се на Германската метеорологична работа. Дотогава обаче могат да се чакат рекордни горещини. А захлаждането, което ще настъпи след тях, не трябва да подвежда, че промените в климата не напредват.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР