2021 година ще е година на възстановяване от тежък удар,

...
2021 година ще е година на възстановяване от тежък удар,
Коментари Харесай

Икономист: Коронакризата ще доведе до три изгубени години

2021 година ще е година на възобновяване от тежък удар, който получихме пред 2020-а. Това, което Европейската комисия дава като прогноза, е, че ще се върнем към остарялата си траектория през 2022 година. Това сподели икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). „ Грубо казано, коронакризата ще докара до едни изгубени три години “.
Институтът за пазарна стопанска система ще показа обичайния си различен на държавния бюджет. Водещият претекст за тазгодишния различен бюджет е възобновяване и икономическият напредък, акцентира Ганев в предаването „ Преди всички “.
 Лъчезар Борисов: България е 3 пъти по-добра от целия Европейски Съюз от позиция на недостиг Лъчезар Борисов: България е 3 пъти по-добра от целия Европейски Съюз от позиция на недостиг
България се оправя доста добре с COVID-19 рецесията на фона всички останали страни и членки на Европейски Съюз и освен. Това посочи по Българска национална телевизия министъ...
„ Ако при идването на пандемията през март и април трябваше да се търсят отговори на икономическия удар, към този момент се намираме в друга обстановка, в която ударът отмина: каквото сме защитили с ограничения като 60/40, то към този момент се е случило или пък към този момент е изпуснато работно място. Оттук нататък трябват към този момент по-широки ограничения за възобновяване и стопански напредък “, разяснява Петър Ганев. „ Директният отговор в здравната и обществената система е явен. Той е неминуем като еднократни коронамерки “, добави Ганев.
Ганев уточни, че е належащо ускорение на данъчната обезценка на процедура на 100% още първата година и краткотрайно понижаване с 5-процентни пункта на осигурителната тежест, тъй като това ще даде тласък на фирмите.
„ Отпускането на малката врата за Данък добавена стойност “ съгласно икономиста е контрапродуктивно.
„ То е съответна мярка, за два-три съответни бранша, което първо ще има противоречив резултат и по-скоро ерозира приходната част за сметка на много повишаваща се разходна. Затова има и риск към евентуално бъдещо повдигане на налози, защото в случай че ние продължаваме да пробиваме дупки в приходната част, без действително да понижаваме налозите за всички, просто в съответни браншове се пробиват дупки, а в това време подвигаме настоящите заплащания, нормалните обществени – пенсии, обществено подкрепяне и така нататък без да има кой знае какви промени в тези системи, слагаме тази тежест върху бъдещата консолидация на бюджета. Ако няма такава консолидация, в един миг е неизбежно да стартира да се приказва за повдигане на налози. В един миг може да стане тематика, в случай че „ изпуснем " бюджета “, разясни Петър Ганев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР