2020 година ще е високосна година и ще има 366

...
2020 година ще е високосна година и ще има 366
Коментари Харесай

Иде високосна година - какво да очакваме и от какво да се пазим

2020 година ще е високосна година и ще има 366 дни, вместо 365. Всички знаят, че спомагателният ден, който се прибавя през високосна година е 29 февруари.

Това прибавяне към всяка четвърта година е нужно, с цел да бъдат в синхрон астрономическата година и сезоните. Обиколката на планетата ни към Слънцето лишава малко повече от 365 дни, по тази причина е належащо прибавянето на през целия ден в избрана честота. Правилото е заставено от Григорианския календар, съгласно който всички години, кратни на 4 са високосни, а изключение вършат единствено тези, които са кратни на 100 и не са високосни.

Високосната година е зародила преди хиляди години. Още античните астрономи забелязали, че Земята обикаля към Слънцето не тъкмо за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Терминът " високосна година " за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Годината с в допълнение денонощие получила особено название – bix sexus, което в превод от латински значи „ вторият шести”. Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, с цел да не се нарушава логиката на другите общоприети месеци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР