2020 година ще е високосна година и ще има 366

...
2020 година ще е високосна година и ще има 366
Коментари Харесай

2020-та е високосна година, ето какво за нищо на света не трябва да се прави

2020 година ще е високосна година и ще има 366 дни, вместо 365. Всички знаят, че спомагателният ден, който се прибавя през високосна година е 29 февруари.

Това прибавяне към всяка четвърта година е нужно, с цел да бъдат в синхрон астрономическата година и сезоните. Обиколката на планетата ни към Слънцето лишава малко повече от 365 дни, по тази причина е належащо прибавянето на през целия ден в избрана честота.

Правилото е заставено от Григорианския календар, съгласно който всички години, кратни на 4 са високосни, а изключение вършат единствено тези, които са кратни на 100 и не са високосни.

Високосната година е зародила преди хиляди години. Още античните астрономи забелязали, че Земята обикаля към Слънцето не тъкмо за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Терминът "високосна година " за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар.

Пълен хороскоп за 2020 година! Втора част СНИМКИ

Годината с в допълнение денонощие получила особено название – bix sexus, което в превод от латински значи „ вторият шести”. Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, с цел да не се нарушава логиката на другите общоприети месеци.

Суеверните хора имат вяра, че през високосна година не трябва да се вършат редица неща, като да вземем за пример да подписват брак.

Смята се, че подписаните през високосна година бракове не могат да бъдат щастливи – или ще се разпаднат бързо, или някой от двойката ще овдовее, или младоженците няма да се усещат добре дружно и скоро ще стартират да си изневеряват.

Пълен хороскоп за 2020 година! Първа част СНИМКИ

Разводът в такива години също не е целесъобразен, тъй като хората, които се развеждат във високосни години, мъчно се задомяват наново.

Старо вярване гласи, че бременните дами не трябва да се подстригват във високосна година. Старите баби разправят, че в случай че това се случи, детето ще роди слабоумно.

Смята се също, че децата родени на 29 февруари, би трябвало да честват рождения си ден на 28 февруари или на 1 март.

Други пък имат вяра, че високосната година покосява хората и в такива години броят на смъртите се покачва. Има поверие и, че природата се бунтува през високосни години. Суеверията гласят, че се случват повече естествени бедствия.Има даже поверие, че краят на календара на маите се пада във високосна година.

Старите баби пък считат, че през високосни години не трябва да променяме нищо. Смята се още, че измененията през високосната година са пагубни и безперспективни.

Според поверието не е желателно да си промените работата, жилището или даже цвета на косата през такава година. Какво остава пък за бракоразвод или промяна сътрудник. Затова не трябва да се стартира нищо ново през високосна година – нито нов бизнес, нито ремонт, нито пък да си купите нов автомобил.

Също по този начин не трябва да споделяме проектите си за бъдещето, защото няма да имаме шанс.

Някои пък имат вяра, че във високосна година не трябва да се берат гъби, тъй като един път на четири години мицелът се изражда, от което гъбите могат да станат отровни и да попият химични детайли, завист, проклятия и яд, излъчен при вещерски обреди.

Всички тези суеверия обаче не са потвърдени научно, нито пък са подкрепени от статистиката, само че в случай че въпреки всичко сте мощно суеверни и желаете да се застраховате, старите баби имат и друго вярване, което гласи, че преди да вземете значимо решение, би трябвало да застанете по залез слънце с лице на запад и кажете на глас: „ Високосна година, остави за себе си неприятното, а за мен – единствено добро”.

Ако пък сте от суеверните оптимисти, то тогава за вас има други поверия, които може да извършите през високосна година.

Смята се, че е на шанс да ни окъпе първият дъжд във високосната година. Дебелият сняг пък значи добра годишна продукция. Годината ще е добра за всички, които се разделят със старите си страхове.

В предишното се е вярвало, че високосната година носи неприятен шанс и че методът да се предпазим от него, е да носим сребро. Поверието за среброто е остаряло. Още в Древен Китай считат, че благородният метал пази от неприятен шанс. У нас традицията гласи да се зашива сребърна паричка на облеклата на новородено, а зрелите хора да носят сребърен накит за шанс.

Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Високосната година е под въздействието на Луната. Старият алхимичен знак за сребро е непълна луна, и поради това през високосните години би трябвало да носим сребърни украшения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР