2020 г. промени изцяло живота ни. Отне ни възможността да

...
2020 г. промени изцяло живота ни. Отне ни възможността да
Коментари Харесай

Футуристичен портал свърза литовската столица Вилнюс с полския град Люблин

2020 година промени напълно живота ни. Отне ни опцията да пътуваме свободно и сложи нови ограничавания във към този момент така и така разделения ни свят. Футуристичната арт апаратура " Порталът " обаче дава опция на жителите на два европейски града – литовската столица Вилнюс и полския Люблин да се свържат по един необикновен метод със своите съседи.

Проектът е дело на литовския милионер Бенедиктас Гилиас и неговата фондация.



„ Фондацията ни беше учредена преди 8 година за да намерим забавни планове, сплотяващи науката и творчеството, в които да влагаме. Идеята за " Портала " се роди, до момента в който обядвах с братовчед си и обсъждахме нови забавни хрумвания, с които да притеглим повече туристи във Вилнюс ", изясни милионерът.

" Той е отражение и на моята психика, тъй като съм доста прочувствен и имам особено отношение към проблемите, свързани с племенното мислене, разделянето на " ние " и " те " и лимитираната ни визия за света, подбудена от националните ни граници”, описа Гилиас.

Работата по " Портала " стартира преди пет години – доста преди началото на международната пандемия от ковид, която обаче придава едно ново значение на плана.



Събрат екип от повече от 40 души и сплотяват напъните си с Техническия университет във Вилнюс. Техният екип от експерти им помога да основат компютърно основан програмен продукт и да превърнем концепцията си в действителност.

" Пандемията ни оказа огромно въздействие, даде ни спомагателна година, в която да работим върху плана, само че съм благополучен, че го реализирахме тъкмо в този момент - във времена, когато пътуването към момента е мъчно и ние даваме това чувство и опция на хората да се допрян до друга просвета без да напущат града си”, описа основателят на арт инсталацията.

Първите два портала във Вилнюс и Люблин притеглят вниманието на огромна част от жителите на двата града, които ежедневно се събират пред виртуалния прозорец, с цел да помахат на своите съседи.

„ Реакциите на хората са страхотни, те обикнаха концепцията. Първоначално огромна част от тях стартират да махат на тези насреща, други пък си провеждат надпревари. Например, двойка образува сърце с ръцете си, до момента в който от другата страна трима души се събират и вършат по-голямо от тяхното, трети танцуват. Докосващо е да видиш по какъв начин съществени хора внезапно стартират да махат на някого като че ли не са го правили в никакъв случай през живота си. Това в действителност ме прави доста щастлив”, добави Гилиас.

Целта на плана е в идващите две години да бъдат сложени общо 12 портала на разнообразни точки по света.

„ Вече получихме известия от разнообразни градове в Турция, които желаят да станат част от нашата мрежа. Бихме желали да построим допустимо най-вече портали, тъй като всеки един от тях тежи към 11 тона и е доста мъчно да бъде превозен от едно място на друго. Така ще можем да изтрием дистанцията между тях и да забележим, че всички ние сме братя и сестри, принадлежим на тази планета и би трябвало да намерим метод да се издигнем над предразсъдъците и неразбирателствата, които принадлежат на миналото”, сподели той.

София също може да стане част от световното семейство на „ Портала” стига неговите основатели да получат покана за това.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР