2020 г. беше опустошителна за собствениците на ресторанти. За някои

...
2020 г. беше опустошителна за собствениците на ресторанти. За някои
Коментари Харесай

Историята на готвача, пристигнал в САЩ с $300 и създал империя с приходи от $75 милиона

2020 година беше опустошителна за притежателите на заведения за хранене. За някои даже това беше краят на бизнеса им, а други се пробват непременно да се спасят. Подобна е историята на един от най-известните готвачи в света, бизнесмен и кулинарна звезда с дълъг стаж в ресторантьорството.

" Отне ми 25 години, с цел да го изградя и 10 дни, с цел да го разруша ", споделя 48-годишният Маркус Самуелсон за своята ресторантска империя Red Rooster. Той е заставен да затвори няколко места в продължение на месеци заради ограничавания, свързани с ковид.

Днес Самуелсон ръководи ресторантьорска верига, която е генерирала почти 75 милиона $ годишни доходи във всички свои заведения за хранене преди пандемията. Приходите на бизнеса понижават с към 80% през 2020 година, заради пандеми. Red Rooster е обслужвал над 4000 клиенти седмично преди пандемията.

Но Самуелсон е преодолял безчет трудности преди да доближи върха на своята кариера, от бурното детство, в което е бил обособен от родното си семейство в Етиопия и осиновен дружно със сестра си, с цел да бъде отгледан в Швеция. След това се мести в Съединени американски щати като асистент готвач на 24-годишна възраст единствено с 300 $ в джоба, споделя той пред пред CNBC Make It.

От барака в Етиопия до Швеция и по-късно до Ню Йорк

" Роден съм в барака и раста там през първите три години от своя живот, написа Самуелсон в своите записки от 2012 година Живеех в сътрудник, която беше с размерите на две ресторантски маси и в нея живееха още шест души. "

Преди да навърши 3 години Самуелсон и сестра му са оживели след боледуване от туберкулоза ( " знамение ", написа той в мемоарите), единствено с цел да може заболяването да отнеме живота на майка им скоро по-късно.

Самуелсон и сестра му са осиновени от шведската двойка Ан Мари и Ленарт Самуелсон, които ги отглеждат в Гьотеборг, Швеция. Любовта на Самуелсън към готвенето идва от прекарването на много време в кухнята на неговата баба Хелга.
 Вечеря на виенско колело против $154. Как един маджарски ресторант върна клиентите си?
Вечеря на виенско колело против $154. Как един маджарски ресторант върна клиентите си?

Билетите са разпродадени в границите на дни

Семейството яде риба " четири или пет пъти седмично ", споделя той, и бере ябълки, с цел да подготви сладко. Там за пръв път Самуелсон открива по какъв начин другите съставки и усети се комбинират, с цел да се получи вкусна храна.

Той стартира да работи в заведения за хранене като младеж и посещава кулинарния институт в Гьотеборг, преди да работи в заведения за хранене от висок клас в Швейцария и Австрия. Работил е и в ресторанта с три звезди Мишлен на именития френски готвач Жорж Блан.

През 1994 година Самуелсон си откри работа като готвач в шведски ресторант Aquavit, в Ню Йорк, където преди няколко години е служил за малко. Той идва в Съединени американски щати единствено с 300 $ в джоба.

В Ню Йорк Самуелсон той отсяда апартамент на собствен другар. Единият от четиримата съквартиранти е студент по разтривки, споделя Самуелсон, и по този начин първото му легло в действителност е било масажна маса. " В последна сметка едно от момчетата се изнесе, тъй че, по-късно диванът стана мой ", споня си Самуелсън.

Но единствено след два месеца кариерата на Самуелсон прави непредвиден скок, когато основният готвач на Aquavit умира ненадейно. Въпреки че Самуелсон единствено на 24, той е надарен и има опит в високо оценени заведения за хранене в Европа. Самуелсон поема поста и скоро стана най-младият готвач, получил в миналото отзвук от The New York Times.
 Заради пандемията: Ресторантите в Япония заменят сервитьорите с роботи от следващата година
Заради пандемията: Ресторантите в Япония заменят сервитьорите с роботи от следващата година

Лизингът на Servi ще е от 950 $ месечно

Записването на задачите му е нещо, което Самуелсон счита, че ще му помогне да пресъздава фантазията си и в последна сметка да я реализира, споделя той. Това е процедура, която той прави през целия си живот, още от дете, като записва хрумвания за предписания, даже когато не постоянно може да си разреши всичките съставки с цел да ги направи.

Въпреки че покачването на Самуелсън съвсем утроило първичната му заплата, той въпреки всичко пести колкото може повече пари.

През 1997 година притежателят на Aquavit Хакан Суан прави Самуелсон сътрудник в ресторанта. През идващото десетилетие Самуелсон оказва помощ на Aquavit да започва в градове като Стокхолм и Токио, както и ресторант с японска тема, наименуван Riingo в Ню Йорк през 2003 година, същата година Фондацията на Джеймс Биърд го афишира за най-хубавия готвач в Ню Йорк.

През 2008 година той и Суан отварят панафрикански ресторант от висок клас в модерния квартал Meatpacking в Манхатън, наименуван Merkato 55.

Самуелсон отворя Red Rooster през 2010 година с сегашния бизнес сътрудник Андрю Чапман в афро-американски квартал Харлем.

Когато става въпрос за превръщането на амбициозния му план от фантазия в действителност, Самуелсон споделя, че е разчитал на композиция от пари от своите вложители, както и личните си спестявания, които включват приходите му от повече от 15 години като основен готвач в Манхатън от висок клас и негов телевизионни изяви по това време
 McDonald's затваря един от най-емблематичните си заведения за хранене 17-години след откриването му
McDonald`s затваря един от най-емблематичните си заведения за хранене 17-години след откриването му

Обектът е на четири етажа в жанр " Бродуей "

Самуелсон споделя, че той и Чапман в началото са събрали над 1,5 милиона $, които съгласно тях биха били задоволителни за стартирането на Red Rooster Когато стартовите разноски за отваряне на ресторанта в последна сметка доближават 3 милиона $, Самуелсон споделя, че фамилията на Чапман се намесва и обезпечава останалата част от първичното финансиране.

Red Rooster се оказва с неотложен триумф с възторжени мнения от изявления като The New York Times, съгласно които е " измежду най-важните " нови заведения за хранене в града.

Оттам Самуелсън и Чапман съумяха да изградят ресторантската си империя, разчитайки най-много на паричния поток от Red Rooster за това и идващите им местоположения да се разрастват.
 10% от заведенията за хранене в международен мащаб може да изчезнат
10% от заведенията за хранене в международен мащаб може да изчезнат

Дори преди пандемията ресторантьорството страдаше от възходящ дълг и прекомерно огромна конкуренция

Въпреки триумфа му обаче бизнесът на Самуелсон не е ваксиниран против пандемията на ковид, която нанесе огромен удар върху американската ресторантьорска промишленост като цяло. Националната асоциация на заведенията за хранене предвижда, че продажбите на заведенията за хранене в размер на 240 милиарда $ ще бъдат изгубени тази година заради резултатите от пандемията на ковид.

Самуелсон би трябвало да затвори вратите на заведенията за хранене си в средата на март и да ги трансформира в " обща кухня ", споделя той. Red Rooster сервира над 250 000 ястия " за най-нуждаещите се ", споделя Самуелсон, който прибавя, че неговата ресторантска група си партнира, в тези старания, с известния готвач Хосе Андрес и неговата организация с нестопанска цел World Central Kitchen.

Red Rooster още веднъж е отворен с потенциал 25%

Разбира се, доста други ресторантьори не са в толкоз щастливи позиции като прочут готвач като Самуелсон, заради което той сплотява сили с други известни готвачи, с цел да образува комерсиалната група " Независимата ресторантска коалиция ". Групата лобира пред държавното управление да одобри законодателство, ориентирано към подкрепяне на притежателите на заведения за хранене в Съединени американски щати, изправени пред обилни загуби на доходи вследствие на пандемията. Понастоящем групата упорства за законопроект за 120 милиарда $, който беше признат в Камарата на представителите на 1 октомври и има двустранна поддръжка в Сената, само че към момента не е получил избор.
 Как снабдители на храни и заведенията за хранене приспособиха бизнесите си в рецесията?
Как снабдители на храни и заведенията за хранене приспособиха бизнесите си в рецесията?

Сега пресните артикули, които нормално биха отишли ​​в скъпи заведения за хранене, се доставят до домовете на хората
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР