2020-а се оказа важна година за шахмата. В разгара на

...
2020-а се оказа важна година за шахмата. В разгара на
Коментари Харесай

Как сестрите Александра и Андреа трупат богатство от шах по интернет, без дори да са гросмайсторки

2020-а се оказа значима година за шахмата. В разгара на пандемията консервативният спорт влезе в домовете на хората по целия свят с помощта на сериала на Netflix „ The Queen’s Gambit “. В стрийминг платформата Twitch пък се появиха огромен брой забавни влогъри, които бързо се трансфораха в любимци на публиката.

Сред тях се открояват сестрите Ботез, които привлякоха вниманието освен с външността си, само че и с познанията си в шаха. Александра и Андреа интензивно стриймват в Twitch и са доста дейни в YouTube. Те са надалеч от гросмайсторки, само че печелят постоянни пари от умния спорт, а наклонността е приходите им да се усилват. Просто са доста хората, които са влюбени в сестрите Ботез, което е гаранция за триумф и приходи, написа webcafe.bg.

26-годишната Александра е по-голямата сестра и от нея в действителност започва фамилният бизнес. На шестгодишна възраст момичето стартира да демонстрира интерес към шаха, а първият ѝ треньор е татко ѝ. По-късно е записана в шахматен клуб и на осем печели първия си шампионат.

„ Семейството ми е от Румъния, която има богата шахматна просвета. В Съединени американски щати е малко по-различно – тук хората нормално одобряват шаха като игра за фанатици “, изяснява тя.

До 15-ата си годишнина Ботез живее в Канада, където печели пет национални шампионати в своите възрастови категории.

След като фамилията се мести в Щатите, Александра стартира да играе за националния тим на янките и завоюва още една купа. До 2016 година момичето взе участие в няколко шахматни олимпиади и доближава най-високия рейтинг в кариерата си – 2092-ро място.

Ботез даже съумява да получи купата занаятчия на ФИДЕ, само че взема решение да се концентрира върху следването си в университета.

Но и в Станфорд Александра не не помни за шаха. Тя става първата жена президент на университетския шахматен клуб, а по-късно стартира да стриймва в Twitch. Неочаквано за самата нея каналът бързо набира известност, макар че стартът не е тъкмо подобен, какъвто желае и си показва.

„ В първия ми стрийм 60% от феновете просто се опитваха да флиртуват и да си пишат с мен или просто разясниха външния ми тип. Не ги интересуваше играта. Даже стопирах да стриймвам, до момента в който модераторите не вкарат ред “, споделя Александра.

Публиката изначало в действителност обръща внимание само на хубостта на Ботез, а ползата към самия шах идва на по-късен стадий. Аудиторията на канала се усилва и момичето стартира да получава прилични облаги от Twitch. Зрителите заплащат по $4,99 за абонамент, а много пари идват и от дарения.

През 2017 година, откакто приключва университета, Ботез взема решение да се отдаде извънредно на стрийминга и в пандемията облагите се усилват.

В началото на 2020-а към нея се причислява и 18-годишната ѝ тогава сестра. Добър ход. През май каналът има 73 000 клиенти, а в края на година към този момент са половин милион.

„ Шахът проби в Twitch и аз станах един от най-популярните стриймъри. Спомням си, че бях толкоз разчувствуван, че не можех да дремя. Бях заредена с адреналин “, спомня си Александра.

Зрителите са привлечени в доста връзки от стила и харизмата на шахматистките. А сестрите Ботез несъмнено имат метод към почитателите си. Те освен учат хората на играта и ги образоват по шахматни тематики, само че и ги разведряват с смешки и разнообразни начинания.

В началото на декември 2020 година сестрите Ботез станаха финалистки за премиите Dexerto в номинацията за пробив на годината „ Best Breakthrough Streamers “. А в края на месеца подписаха контракт с организацията за електронни спортове Envy Gaming.

„ Сестрите Ботез са най-хубавите основатели на развлекателно шахматно наличие и реализираха голям принос за популяризирането на играта “, сподели генералният управител по наличието на Envy Gaming Андрю Петерман след подписването на договора.

Доходи като на топ играчи

Сега Александра и Андреа Ботез са същинските звезди в Twitch. Каналът BotezLive в платформата има повече от 1,1 милиона клиенти. В YouTube също наближават милион. За съпоставяне: на формалния канал на ФИДЕ клиентите са 124 хиляди, а на канала на един от най-популярните шахматни уеб сайтове Chess.com – 850 хиляди. В това отношение даже дългогодишният международен първенец Магнус Карлсен може да завижда на двете хубавици.

Александра разгласи, че чака напълно скоро каналът да стартира да печели по 500 хиляди $ годишно. Любопитното е, че измежду гросмайсторите не са доста тези, които изкарват толкоз за 12 месеца.

„ Александра си докарва същия приход в Twitch като професионалните шахматисти. А тя даже не е измежду първите 20 000 играчи в света. Може би определението за експерт в шаха много се е трансформирало “, изясни шефът на Chess.com Ник Бартън.

„ Когато хората ме питаха какво върша, майка ми споделяше, че работя в бизнеса с рисков капитал – споделя Александра. – Сега родителите ми гледат предаванията ми и даже от време на време стриймват с нас. “

През септември 2021 година сестрите Ботез получиха шахматната премия „ Еми “ за най-хубави дами коментатори. Заслужено самопризнание.

Александра и Андреа нямат желание да стопират дотук – пробват се непрестанно да развиват канала и да уголемяват наличието му. Засега нямат неверен ход.

Докъде ли ще доближат шахматните звезди, които даже не са гросмайсторки?

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР