2020-а не може да се нарече нормална година. Животът в

...
2020-а не може да се нарече нормална година. Животът в
Коментари Харесай

Новите думи на 2020 година - въдхнoвени от COVID-19

2020-а не може да се назова естествена година. Животът в изискванията на пандемия малко или доста промени всекидневието на всеки. А кой да допусна, че коронавирусът ще се отрази освен на джоба, само че и на метода ви на говорене? Дори Оксфордския британски речник направи нещо извънредно. През последните 20 години той се актуализираше през няколко месеца, с цел да разгласи новите думи и смисъла им. От март до юли обаче го прави на всеки 30 дни. Редакторите на речника прибегнаха до това, тъй като има доста езикови промени, свързани с появяването на ковид. Въпреки това считат, че единствената напълно нова дума е COVID19. Останалите промени са подбудени от необикновена композиция на думи, която им дава друго значение, написа 24 часа.

Може би една от първите е ковидиот. Тя се употребява след истеричното презапасявне с тоалетна хартия и всевъзможни артикули, след които рафтовете в някои магазини останаха празни през март. С думата се разказва човек, който, като се изключи че прави това, се държи като глупак в изискванията на пандемия – държи на ръкостискне, когато ви види, отхвърля да носи вярно маската си и така нататък Маскне е различен нов термин. Той още веднъж е комбиниране на думи - маска и акне. С него се разказва появяването на леки пъпки по бузите и брадичката, подбудени от честото носене на защитна маска, което е наложително при огромно струпване на хора.

Думскролинг е още едно попълнение. Знаете ли какво е възприятието да сте гладни и да отворите хладилника, въпреки да сте уверени 100 %, че там няма нищо за ядене? Думскролингът е нещо сходно, само че хладилникът е интернет, а гладът - непрекъснатата потребност да търсите неприятни вести за протичащото се през 2020 година в мрежата. Самата дума съчетава две други - дум (от британското doom - възприятие за обреченост) и скролинг (от британски език scrolling - търсенето на вести онлайн). С фразата ковидбалон се разказва общественият ви кръг, или казано с други думи - хората, които рискувате да болестите, с цел да проведете действителен диалог с тях и които не са част от фамилията ви.

Ако този термин не ви подхожда, може да употребявате и различен - карантим. Той още веднъж е комбиниране на две думи - карантина и отбор. Безконтактна доставка е нова фраза, освен това добила огромна известност през последните месеци. Тя се употребява, когато поръчвате храна или нещо друго, което плащате с картата си. Дори няма да видите очите на куриера си. Той ще ви звънне по телефона, с цел да ви уведоми, че е на адреса ви, ще остави поръчката пред вратата и ще си тръгне.

Преди пандемията огромна част от популацията не бе чувало за обществена отдалеченост. Затова се класифицира като нов термин. С него се разказва спазването на безвредно разстояние от хора, които не познаваш или не срещаш всеки ден за попречване разпространяването на ковид. Локдаун, терминът за карантиниране, също може да се включи в листата с нови думи. Не че до момента не е бил употребен, само че не в такива мащаби. Той стана дума на годината съгласно влиятелния речник “Колинс ”. Регистрирано е, че локдаун е употребена над 250 хиляди пъти през 2020-а, а предходната година едвам 4 000. Затова не е изненада, че се появи и нова дума ковекзит. С нея се разказва тактиката и дейностите, до която прибягват някои хора, с цел да се измъкнат от локдауна.

Зумбомпингът е следващото попълнение в листата. С термина се разказва по какъв начин хакери нахлуват във видеосъбрание в приложението Zoom, с цел да вметнат нецензурирано или расистко наличие. Приложението въодушеви и друга нова дума - зумпинг. Този път името му е комбинирано с британския глагол дъмпинг (от британски ез. Dumping), който се употребява за разлъка. Зумпингът е, когато половинката ви зареже или пък шефът ви уволни от работа във видеоразговор посредством приложението Zoom. Нормално е по време на обществени рецесии да се основават нови думи и изрази, само че до момента не е имало сходен взрив. Причината евентуално е в опита на хората да опишат измененията във всекидневието си поради пандемията. Е, не е изключено и просто да са станали по-изобретателни или да се пробват да запълнят с нещо престоя си у дома.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР