2018 се оказа още една златна година за природния газ,

...
2018 се оказа още една златна година за природния газ,
Коментари Харесай

Евтиният природен газ може да доведе до глобален бум в търсенето

2018 се оказа още една " златна година " за природния газ, откакто търсенето му регистрира 4,6% растеж или най-бързия напредък от 2010 година насам, съгласно данните на Международната организация по енергетика (МАЕ). И освен това - синьото гориво е асъдействало за 45% от растежа на търсенето в целия енергиен бранш през миналите 12 месеца.

Не е изненадващо, че Китай и Съединени американски щати са водачите, съдействали в най-голяма степен за този растеж. Търсенето на природен газ в двете страни продължава да пораства с бързи темпове.

Тенденцията на сходни растежи на пазара може би няма да се резервира в идващите години, като от МАЕ чакат до 2024 година той да бъде в границите на 1,6% на годишна база.

" Малко евентуално е мощният напредък през 2018 година да се резервира като норма в бъдеще поради забавянето на икономическия напредък ", показват от организацията, като към това допълват още няколко фактора.

Въпреки упованията, че търсенето в Китай ще се забави, то в Щатите, с помощта на евтиното синьо гориво и преференциалния шистов нефт прогнозите са растежът да продължи, написа уеб сайтът OilPrices.

Увеличението на добива в Щатите, както и в световен мащаб ще подтикват търсенето в идващите години. За това ще помогне и ползата към втечнения природен газ (LNG).

От МЕА чакат Щатите да изпреварят водачите Катар и Австралия като най-големият експортьор на LNG до 2024 година. От друга страна се чака Китай да се трансформира в най-големият вносител на подобен.

В момента пазарът на полутечен природен газ е изправен пред свръхпредлагане, само че се чака наклонността да се обърне и налице да бъде недостиг през идната година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР