2018 година ще бъде запомнена като историческа за отношенията между

...
2018 година ще бъде запомнена като историческа за отношенията между
Коментари Харесай

Северна и Южна Корея: Две съседни икономики, $1 трилион разлика в БВП

2018 година ще бъде запомнена като историческа за връзките сред двете Кореи. За първи път от войната сред страните през 1953 година насам водач от Северна Корея прекрачи границата на южната съседка на фона на мненията за новия стадий в диалозите сред Сеул и Пхенян.

Ким Чен Ун и Мун Дже-ин си стиснаха ръцете макар че това няма по какъв начин да се счита за публично помирение сред двете страни още повече след решението на Северна Корея да анулира договарянията на високо ниво с Южна Корея през тази седмица.

Погледнато като една догадка обаче при удобно развиване на връзките на Корейския полуостров, Сеул може да се трансформира в най-важният фактор за развиването на севернокорейската стопанска система и отварянето й към света.

А какъв брой тъкмо има да наваксва Пхенян в тази посока? Отговор на този въпрос се пробват да дадат от Световния стопански конгрес в своя разработка, в която съпоставят някои от главните фактори на икономическото развиване на двете страни.

 Експерти: Мирът на Корейския полустров ще коства $2 трилиона
Експерти: Мирът на Корейския полустров ще коства $2 трилиона

Поне в случай че можем да съдим по историята

На първо място създателят Адам Джезард показва, че огромна част от южнокорейците са обезпокоени от по-тесни връзки със Северна Корея, които, съгласно тях, биха имали мощно отрицателен резултат върху стопанската система.

Според годишния отчет на Националния университет в Сеул поддръжката за обединяване на двете страни внезапно е намаляла през предходната година. Ако за 2017 година за нея са се оповестили 53,8% от интервюираните, то десетилетие по-рано тези хора са 63 на 100.

" Южна Корея през днешния ден стои един до друг с развитите стопански системи, откакто съумя да реализира това от равнището на една от най-бедните страни в света ", разясняват южнокорейци пред Reuters. " При едно обединяване ще се върнем обратно и ще бъдет още веднъж разрастваща се страна ", считат хората.

Докато Северна Корея е съвсем изцяло изолирана от външния свят поради политиката си, както и поради наложените против нея наказания, Южна Корея е съумяла да построи положителни стопански връзки с останалите развити страни, насочвайки напъните си към агресия на промишлеността и финансовия бранш.

 Снимка 356722

В резултат през 2016 година страната се трансформира в четвъртата най-голяма стопанска система в района по БВП (БВП).

След войната през 50-те години на предишния век Съединени американски щати и Япония оказват помощ на Сеул да се възвърне и да построи постоянна стопанска система. От друга страна Пхенян си партнира с Русия, Китай и някогашните руски републики, на които разчита за вложенията и софтуерното си развиване.

" В края на 50-те години Северна Корея регистрира един от най-бързите растежи в индустриалното произвеждане в света - 39% сред 1953 и 1960 година ", споделя историкът Чарлз Армстронг.

 Севернокорейски град до границата с Китай претърпява заможен взрив
Севернокорейски град до границата с Китай претърпява заможен взрив

" Двете Кореи си стискат ръцете, а Дандун се надига ", гласи слоганът на организацията за недвижими парцели

В идващите десетилетия обаче Южна Корея взема превес и се трансформира в мотор на нововъведенията и новите технологии в района, генерирайки Брутният вътрешен продукт от 1,4 трилиона $ през 2014 година.

Икономиката на северната й съседка от своя страна към момента зависи мощно от износа на въглища за Китай на фона на строгите наказания, наложени от западните страни. След нея другите съществени търговски сътрудници на Пхенян са Русия и Индия. За съпоставяне през 2014 година Брутният вътрешен продукт на страната е 17,4 милиарда $.

Въпреки че потеглят от една и съща база преди няколко десетилетия, през днешния ден стопанските системи на Северна и Южна Корея наподобяват по напълно друг метод. Опит за изравняването им би лишил много време, а резултатът мъчно би могъл да се предвижда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР