2018 е кризисна за икономиката на Турция, като лирата се

...
2018 е кризисна за икономиката на Турция, като лирата се
Коментари Харесай

Турският частен сектор е най-задлъжнелият от развиващите се икономики

2018 е спешна за стопанската система на Турция, като лирата се е паднала по отношение на $ с 29% до този миг

Съоношението повсеместен дълг към пазарна стойност. Турция (в бяло) против разрастващите се стопански системи (в синьо)

Увеличаване

Съоношението повсеместен дълг към пазарна стойност. Турция (в бяло) против разрастващите се стопански системи (в синьо)

Преглед на оригинала [Bloomberg] Смаляване
Още по тематиката
Турската лира се възвръща след сигнали за нормализиране на финансите

Валутата нарастна до най-високото си равнище по отношение на $ от три месеца, само че вложителите остават внимателни
30 окт 2018
Отмъщението на вложителите

Краят на ниските лихви и политическата неустойчивост доведоха до отлив на капитали и валутни рецесии в Аржентина, Турция и Бразилия
5 окт 2018
Турция разгласи проект за противопоставяне на валутната рецесия

Финансовият министър понижи фрапантно прогнозите за напредък в опит да възвърне доверието
20 сеп 2018
Турската централна банка подвигна внезапно главната рента до 24% и поддържа лирата

Местната валута нарастна с 5.3% по отношение на $ след решението, което се оказа изненадващо за пазарите
13 сеп 2018 Турският частен бранш е доста по-тежко задлъжнял от тези на други разрастващи се стопански системи. Според данни на Bloomberg съотношението сред общия дълг и пазарната стойност на фирмите в Турция е по-високо, в сравнение с при останалите разрастващи се стопански системи. Това се дължи както на обезценяването на лирата по отношение на $ тази година, по този начин и на дългогодишната политика на Ердоган по отношение на частните компании.

Най-задлъжнели измежду разрастващите се стопански системи

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Bloomerg съпоставя стоте най-големи обществени компании, включени в показателя Instanbul Borsa 100, с бенчмарк показателя за разрастващи се пазари MSCI Emerging Markets. Съотношението сред общите отговорности и пазарната стойност на фирмите в Турция е съвсем двойно по-голямо от междинното за разрастващите се стопански системи, като през третото тримесечие на 2018 година разликата доближава най-високите си равнища от 2007 година насам.

Частният дълг в Турция тази година се е нараснал изключително поради общата рецесия на разрастващите се пазари, която докара и до поевтиняване на лирата по отношение на $ с 29% от началото на годината. В същото време централната банка на Турция стартира да подвига лихвите, което рефлектира върху цената на заемите. Лихвите по заемите в локална валута за бизнеса доближават 36%, което затруднява частния бизнес. От друга страна, към този момент високите равнища на дълга отблъскват вложителите и вършат достъпа до капитал по-труден за турските компании.

Държавна политика

Според отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от юли тази година високата задлъжнялост на турските компании важи освен за водещите 100 обществено търгувани компании, само че и за междинния и дребния фамилен бизнес. Според данните на организцията най-продуктивните и бързо растящи компании в Турция са и най-задлъжнелите, което лимитира вероятния им предстоящ растеж. По-мъглявото и не напълно публично финансиране на задлъжнелите средноголеми фамилни компании значи, че при положение на рецесия достъпът им до външно финансиране е съвсем неосъществим и би трябвало да разчитат на държавна помощ.

Задлъжняването на частния бранш се е увеличавало устойчиво през последните 10 години. Това се дължи и на вижданията на Ердоган за частния и държавния дълг. Докато ЕЦБ и Съединени американски щати вкараха големи ограничения за количествени облекчения дружно с ниските лихви, с цел да подтикват стопанската система, Ердоган насърчи турския частен бранш да навлиза във все по-голяма задлъжнялост с неписана поддръжка от страна на държавното управление. По този метод общественият дълг към Брутният вътрешен продукт на Турция е единствено 28.30% по последни данни на tradingeconomics.

Предстоящи компликации

Обратната страна на монетата, несъмнено, е, че турският частен бранш е най-задлъжнелият от всички разрастващи се стопански системи, като под максимален риск са тъкмо най-печелившите компании. И в интервала на продължителна рецесия тази година тези компании усетиха, че достъпът им до капитал е мощно стеснен заради рисковите равнища на задлъжнялост, което ги тласка към обаян кръг от още повече заеми макар увеличаващите се лихви.

Това повдига опасения, че в скоро време на турското държавно управление ще се наложи да скапе статистиките за невисок държавен дълг, като стане време да избавя провалящи се, само че огромни и значими за стопанската система компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР