2018-а ще е върхова за заболеваемостта от варицела. Само досега

...
2018-а ще е върхова за заболеваемостта от варицела. Само досега
Коментари Харесай

Бум на варицела: очаква се 30 хил. души да се заразят от шарка тази година

2018-а ще е върхова за заболеваемостта от варицела. Само до момента болните са с 2 хиляди повече от същия интервал на предходната година. При 25 007 преболедували през 2017 година - най-вече деца, се чака през 2018 година те да са 30 хиляди, предвижда доктор Ангел Кунчев – основен държавен здравен контрольор към Министерството на здравеопазването - на семинар „ Ваксините работят, с цел да ни защитят “ във Велинград, извършен по самодейност на Българското съдружие по новаторска медицина по отношение на идната Европейска имунизационна седмица (23 до 29 април).

От 25-те хиляди заболели предходната година 460 са били признати в болница. Починали са двама възрастни. Сега навлизаме в по-епидемична година, след която ще има три, четири години ярък интервал, разяснява доктор Кунчев. На база увеличената заболеваемост страната възнамерява включването на имунизацията против варицела в националния имунизационен календар от 2020 година „ Много се надявахме да стане от 2019-а, само че при съвещания с промишлеността се оказа, че и това е проблем. Ако желаеме да имаме задоволително количества, най-вероятно ще би трябвало да изчакаме до 2020. “ Моето мнение е, че е по-добре тя да бъде с целесъобразен темперамент, сподели доктор Кунчев.

В 17 европейски страни имунизацията е наложителна, такава е тя и в Съединени американски щати от 20 години, където за интервала има 80% понижение на заболеваемостта и смъртността от варицела. Сега имунизационният календар планува наложителни имунизациите против 11 заболявания: - туберкулоза; - вирусен хепатит Б; - дифтерия, тетанус, коклюш; - полиомиелит; - хемофилус инфлуенце вид Б; - пневмокови; - морбили, паротит, рубеола. Препоръчителните са против: - жълта треска; - хепатит А; - ротавируси; - човешки папиломен вирус; - грип; - менингококи; - бяс, коремен спокоен или ККХТ, когато се ползват на лица, отвън посочените в член 21, алинея 1, член 22, алинея 1 и член 23, алинея 1 от разпоредба 15 на Министерство на здравеопазването. Министерство на здравеопазването възнамерява и друга смяна в календара – в него ще бъде включена противогрипната ваксина за една от уязвимите от затруднения групи - хората на възраст над 60 година Безплатните ваксини за тях най-вероятно ще бъдат обезпечени от 2019 година и имунизацията ще може да се реализира през есента на идната година.

„ Планираме до август да сме подготвени с националната стратегия за профилактика на сезонния грип, след което Министерският съвет би трябвало да я одобри. Най-оптимистичният вид за обезпечаването на имунизациите е от идната година “, сподели доктор Кунчев. Ваксините за тях ще бъдат обезпечени в сходство с рекомендация на Европейския съвет от 2009 година за постигане на над 75% имунизационен обсег против сезонен грип.

Важно е да осигурим отбраната на възрастните хора, тъй като те са най-потърпевши, акцентира доктор Кунчев и уточни, че обсегът у нас е най-ниският в Европа. Друга смяна в Националния имунизационен календар тази година ще е намаляването на броя на приемите на ваксини против туберкулоза и пневмококови инфекции, в сходство с рекомендации на СЗО и синхронизиране с европейската имунизационна процедура.

Срещу имунизациите

Данни, изнесени на семинара, демонстрират, че публично отводите от наложителните имунизации не доближават и половин % у нас и водещата причина за това е медицински индикатори. Имунизационният обсег при другите наложителни ваксини е сред 91.3% и 96.2%.

Освен медицинските индикатори, значителен е делът на необхванатите поради миграция. След приспадане на децата, които не живеят в страната, имунизационният обсег би се повишил с 3 до 7%. В страната има и 700 хиляди здравно неосигурени, не без значение са и антиваксиналните настроения. За да се преодолее страхът от имунизациите, от Министерство на здравеопазването възнамеряват да създадат осведомителни срещи сред специалисти и родители във всяка от 28-те области на страната.

Такава към този момент е осъществена в Бургас. При над 2 млн. имунизации и реимунизации за година докладваните случаи за подозрения за нежелани реакции от ваксини са 60. От тях единствено при четири не е имало възобновяване. При един от тях е открито, че повода за казуса не е имунизацията, а е генетичен, две са некласифицируеми, при един е допустимо тя да е имунизацията.

Предстои и оповестяването на социална поръчка за доставката на ваксини за наложителни имунизации. Доставката към този момент ще е за двугодишен интервал, а не за 1 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР