200 училища имат избрани директори след конкурсите, проведени по новите

...
200 училища имат избрани директори след конкурсите, проведени по новите
Коментари Харесай

След проведени конкури над 200 училища са с новоназначени директори

200 учебни заведения имат определени шефове след състезанията, извършени по новите правила на Министерството на образованието и науката. Това демонстрират систематизираните данни от всички районни ръководства на образованието в страната. За първи път изборът на шефове на просветителни институции бе извършен по правила, насочени не просто към намирането на админи, а към търсене на водачи, които биха съдействали за смяната в българското обучение.
 
Конкурси за шефове бяха оповестени в 276 учебни заведения в цялата страна, а претендентите за тях бяха близо 400. Както МОН заяви в края на февруари, близо 300 претенденти сполучливо минаха първия стадий на състезанието, като изкараха повече от 30 точки на тестово изпитване. След това те показаха концепции за развиване на съответната просветителна институция, които са подготвили.
 
Заедно с това по време на устното събеседване пред комисия те трябваше да решат и два съответни проблема, определени на инцидентен принцип. Всички обстановки, на които претендентите трябваше да реагират, бяха основани на действителни обстановки, които са се случвали в българските учебни заведения и при които е било нужно не официално използване на нормативната уредба, а лидерски метод.
 
След извършените устни събеседвания общо 249 претенденти са събрали нужния брой точки, с цел да имат право да заемат длъжността, а едвам 61 не са се справили и са отпаднали. В учебните заведения, за които е имало повече от един класиран претендент, за подписване на контракт за ръководство е бил поканен този с максимален брой точки от двете елементи на състезанието (тестова и устна). Така 200 учебни заведения към този момент имат своите новоизбрани шефове, като на доста места в страната те към този момент са встъпили в служба.  
 
Още при подаването на документи стана ясно, че за 33 учебни заведения няма искащи да заемат длъжността. За други 43 е имало претенденти, само че те не са се показали добре и учебните заведения остават с краткотрайно изпълняващи длъжността шефове до ново осъществяване на конкурс. Така е спазен главният принцип на процедурите – да се назначават единствено готови хора, които могат да отговорят на високите критерии, а не просто да се запълнят свободни места.
 
Анализът на резултатите демонстрира, че 7 души са с 90 и повече точки. Кандидатите с най-високи резултати са от 7 области в страната (Бургас, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Русе, София-град и София-област). Най-много са претендентите с общ резултат в диапазона от 60 до 79 точки.
 
След извършените състезания има подадени общо 3 тъжби от некласирани или неизбрани претенденти. Всеки от състезанията е видео заснеман и МОН ще ревизира сигналите.
 
Провеждането на състезанията по напълно нови правила е част от подхванатите начинания на МОН за смяна на просветителната система и към понижаване на механичното възпроизвеждане на познания и образуване на повече умения и компетентности в учениците. За да се случи тази смяна, е значимо по какъв начин се управлява всяко едно учебно заведение. Затова и философията на разпоредбите на новите състезания е да бъдат определени освен нормативно готови хора, само че персони с голям брой качества и компетентности.
 
В учебните заведения, в които не бяха определени шефове, както и в други, които все още нямат титуляр или ръководителят е в пенсионна възраст, следва да започват нови конкурсни процедури в идващите месеци.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР