20 военни започнаха разчистването на Превала тази сутрин, със задачата

...
20 военни започнаха разчистването на Превала тази сутрин, със задачата
Коментари Харесай

Проходът Превала остава затворен, отварят го днес. Доспат още е без ток и вода

20 военни започнаха разчистването на Превала тази заран, със задачата за отварянето му са ангажирани и екипи на " Гражданска отбрана " в региона. Надявам се в днешния ден да успеем да отворим прохода, сподели инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на АПИ пред " Фокус ".
 Бедствено състояние в област Смолян поради снега, доста селища са без ток
Военните са възобновили работа тази заран 7:30 ч., заяви Министерството на защитата. Те осигуряват проходимостта на пътя от Смолян през Превала, където снежната завивка е към 60 см., с роторен снегорин и полева земекопна машина. С тях чистят снежните навявания и падналите дървета.

" Вървят групи на „ Гражданска отбрана “ да чистят падналите дървета, тъй като са извънредно доста. Ще ги почистим. Надявам се днешния ден да успеем да го отворим. Зависи от огромния брой нападали дървета по пътя. Това е огромният проблем, не е проблем единствено снега “, сподели инж. Атанасов и добави, че доста екипи, машини и техника са на терен. „ Аз персонално съм там “, сподели още той.

Дебелината на снежната завивка в Пампорово е достигнала метър и 60 см., заяви Планинската избавителна работа в курорта, представена от http://smolyanpress.net.

Проходът през Пампорово е отворен за придвижване през днешния ден, като прекосяването става наложително с вериги.

" Нормално пристъпен е пътя през Пампорово в двете платна. Очакваме да се ускори трафикът и да се образуват колони по обяд, защото си потеглят туристите. Към ски плац „ Малина “ при затворения път Пампорово – Стойките има закъсали коли и блокирани туристи, които ще бъдат изтегляни през днешния ден “, сподели шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи – Смолян старши комисар Николай Димов.

Временно е лимитирано придвижването по път ІІІ-8681 Рудозем – Смилян при км 6 заради срутване на скална маса. Обходният маршрут е през пътя Смилян – Чокманово – Фатово – Рудозем.

Въведено е ограничаване за придвижване на товарните коли над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен. Същата възбрана е в действие и за пътя Батак – Доспат.

До обяд се чака да бъде възобновено електрозахранването в община Доспат, която второ денонощие беше без ток , а от нощес - и без вода. Екипите на ЕВН ще продължат работата по премахване на повредите и възобновяване на електрозахранването и в община Борино.

„ Множество са падналите дървета по далекопроводите на доста труднодостъпни места, а снежната завивка е към 1 метър и не може да се предвижда по кое време ще бъдат отстранени повредите от екипите на ЕВН “, сподели заместител кметът на община Девин Владимир Солаков. В община Девин второ денонощие без ток са селата Триград, Жребово и Кестен.

Без достъп е Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “, където има закъсали работещи. С помощта на профилиран екип те ще бъдат извозени по домовете си.

Продължават и възстановителните действия в общините Баните и Смолян.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР