20 или 9% трябва да е ставката на ДДС върху

...
20 или 9% трябва да е ставката на ДДС върху
Коментари Харесай

Пълен хаос в изравнителните сметки за парно

20 или 9% би трябвало да е ставката на Данък добавена стойност върху изравнителните суми, които клиентите дължат за отоплителния сезон 2021-2022 година? Този проблем е на път да сътвори безпорядък за топлофикациите и техните клиенти.

Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира, че топлофикациите незаконосъобразно са начислили 20% Данък добавена стойност в изравнителните фактури, като дава образец с най-голямото сдружение - " Топлофикация София ", написа " Сега ". 

По-ниската ставка от 9% Данък добавена стойност влезе в действие от 9 юли с актуализацията на бюджета. Повечето изравнителни фактури, предоставени на клиенти, са с дата на издаване (т.е. дата на данъчното събитие) 31 юли, показва омбудсманът.

Ковачева е решила да сезира за проблема Национална агенция за приходите, откакто получила голям брой сигнали от жители, които са подали и тъжби против високите изравнителни сметки.

" Преглед на предоставени от жителите изравнителни фактури, издадени от " Топлофикация София " ЕАД, демонстрира, че към 31 юли 2022 година топлопреносното дружество начислява за топлинната сила за отопление общоприетата ставка 20% на налога върху добавената стойност (ДДС), вместо понижената ставка 9%, която е в действие от 9 юли ", написа омбудсманът до шефа на Национална агенция за приходите Борис Михайлов.

Тя упорства приходната организация да ревизира всички топлофикационни сдружения дали е спазен данъчният закон във връзка с изравнителните сметки и дали няма ощетени клиенти.

Омбудсманът показва, че при услуги като топлоснабдяването важи член 25, ал.4 и ал.6 на Закона за Данък добавена стойност, съгласно които при доставки с от време на време или непрестанно осъществяване всеки интервал, за който е уговорено заплащане, се счита за обособена доставка. Данъчното събитие поражда на датата, на която заплащането е станало дължимо, и към тази дата топлофикационните сдружения би трябвало да начислят настоящата сега ставка Данък добавена стойност. 

Счетоводители също разясниха, че в тази ситуация с изравнителните сметки за парното данъчното събитие и начисляването на налога е към датата на фактуриране, а не интервалът, в който е употребена топлоенергията.

На уеб страницата на Министерството на финансите са качени инструкции по какъв начин да се ползва понижената ставка от 9% за топлоенергия и природен газ и 0% за самун и брашно, само че липсват каквито и да е уточнения за изравнителните фактури на топлофикациите за миналия отоплителен сезон. Както е известно през юли се появяват първите изравнителни сметки, които може да се апелират от потребителите до края на август и едвам по-късно се вършат окончателните изравнявания.

От " Топлофикация София " обясниха за медията, че не са нарушили закона, начислявайки 20% Данък добавена стойност в издадените общи фактури за отоплителен интервал 2021/22 година Те цитират други законови разпореждания, съгласно които при издаването на фактури, отнасящи се за покупко-продажби с дата на данъчното събитие преди влизане в действие на измененията на закона, следва да се ползва данъчният режим към датата на пораждане на данъчното събитие на доставката, т.е. 20% Данък добавена стойност. Това било доказано в писмо-отговор от Министерството на финансите до " Топлофикация София ", настояват от сдружението. Общите фактури, издадени от " Топлофикация София ", са за отчетния интервал 1 май 2021 - 30 април 2022 година, когато е осъществена и доставката на топлинна сила, показват оттова. 

Предстои да забележим по какъв начин ще се произнесе Национална агенция за приходите по този необикновен проблем.  

Междувременно към този момент дойдоха и настоящите сметки за потреблението на топла вода през юли. Оказва се, че 47-то Народно заседание, гласувайки 9% Данък добавена стойност за топлоенергията като антикризисна мярка, е пропуснало да направи по-ниска ставката и за тази част от сумата, която се образува за дяловото систематизиране. Така в новите фактури за топлата вода през юли едната част от сметката е с 9% Данък добавена стойност за потребената топлоенергията, а друга - 20% за дялово систематизиране. По този метод ще бъдат и сметките за парното, когато стартира отоплителния сезон.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР