20 932 400 лв. ще бъдат дадени за издръжка на

...
20 932 400 лв. ще бъдат дадени за издръжка на
Коментари Харесай

Eто колко ни струва участието на български военни в мисии зад граница

20 932 400 лева ще бъдат дадени за прехрана на осемте военни задачи, които България поддържа зад граница.
Това стана ясно, откакто депутатът от АТАКА Павел Шопов насочи парламентарно запитване към военния министър от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.
Въпросите на атакиста бяха свързани с числеността, финансовото изражение и страните, в които страната ни е изпратила родни военни да водят войните на непознати страни. Шопов настоя да разбере и по кое време ще бъдат върнати бойците ни от осемте горещи точки, където са пратени с риск за живота им .
„ През последните 30 години България многократно взе участие във военни интервенции не за българския народен интерес, а за българските политици да се изопнат на господарите. През тези 30 години участвахме в непознати войни ” , възмути се от парламентарната естрада Шопов от АТАКА.
От отговора на военния министър на Вътрешна македонска революционна организация Каракачанов стана ясно, че 210 български военнослужещи са разпръснати в Ирак, Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Грузия, Средиземно море, та чак до Мали и Сомалия.
Министърът уточни, че България участва в задача за подготовка, съветване и подкрепяне в Афганистан с до 160 военнослужещи, измежду които група за електронно разузнаване, рота за защита на летището в Кандахар, екип от съветници за образование на афганистанската национална войска и щабни офицери.
Страната ни взе участие с до 26 военнослужещи в интервенцията на KFOR в Косово, което коства 1 915 400 лв. на страната ни, и с до 11 военнослужещи във военна интервенция на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина " Алтея ", средствата за които са 1 343 700 лв..
Каракачанов разяснява, че Афганистан от доста години е едно от главните огнища на коренен ислям и тероризъм. Ситуацията в Афганистан не може да ни е безразлична, тъй като не дребна част от тези незаконни емигранти, които се пробват да минават европейската граница, са тъкмо от Афганистан, сподели той
Косово безусловно е на българската етническа граница. Същото е и в Босна , уточни той. Присъствието на нашите военнослужещи там е безусловно целесъобразно, счита военният министър.
Според него по този метод българските военнослужещи се приготвят да реагират съответно при демонстрация на сходни проблеми и основават контакти, посредством които да получават информация за попречване на опасности и закани за националната ни сигурност.
„ Не се правете, че не ме разбрахте, господин вицепремиер. Когато споделих за милиардни разноски, имах поради, че са за целия интервал, а освен парите за 2020 година, които дава българският поданик. За всичките 30 години на прехода и задачите, в които България е взела участие, са отишли милиарди „ да се вадят кестени от огъня за непознати ползи ”, сподели още Шопов.
По думите му българите даже не подозират за задачи като тези в Мали или Сомалия.
„ Падат ракети даже в американски бази, а двамата наши офицери в Ирак били на безвредно място. Очаквах те да бъдат изтеглени по този начин, както го вършат всички други нации. Междувременно американският президент разгласи, че ще изтегли 4000 военнослужещи от Ирак, а нашите си стоят там ”, уточни Шопов и
В умозаключение той подсети на Каракачанов, че като претендент на Вътрешна македонска революционна организация в Оперативна програма преди изборите е обещавал да изтегли задграничните ни контингенти, а като министър не го прави.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР