20-30% поскъпване на цените на парното и тока за бита

...
20-30% поскъпване на цените на парното и тока за бита
Коментари Харесай

Прогноза: парното и токът поскъпват с 20-30% от 1 януари

20-30% повишаване на цените на парното и тока за бита от 1 януари предвижда Пламен Младеновски пред БНР. Той е шеф на дирекция "Електроенергетика и топлоенерегетика " в Комисията за енергийно и водно контролиране.

"Към днешна дата нещата наподобяват от порядъка сред 20 и 30% покачване както на топлоенергията, по този начин и на електрическата сила от 1 януари ", сподели той, само че предизвести, че пазарът е доста динамичен и сега не може да се предвижда с висока степен на акуратност.

"В момента цените на европейските пазари порастват стремглаво - на фючърсите на електрическата енергия, на природния газ, само че въпреки всичко сме в интервал, за който това е особено. Идва зимата и страхът движи пазарите. Страхът от зимата - дали ще е студена, дали ще има дефицит на природен газ, на ток. Към декември ще имаме ясна наклонност, усмиряване на пазарите и по-прогнозируема цена. "

„ Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на към 65 евро, в този момент сега се търгуват на над 200 “ - даде образец той.

"Това са напълно справедливи аргументи, само че въпреки всичко това са първични калкулации, груби. Съществуват разнообразни регулаторни принадлежности, тъй че нарастването да не е в тези граници " - успокои той, само че отклони въпроса какви са те. За това щяло да се приказва след по-детайлни калкулации и се види действително какви ще са действителните цени на газа и електрическата енергия към декември 2021-ва.

Всичко това няма по какъв начин да не повлияе и на цената на водата, само че за проценти на този стадий е рано да се приказва, разяснява специалистът.

Въпреки по-високата цена на газа, финансовото положение на топлофикациите не е толкоз разтърсено, тъй като компенсират нараствания газ с продажбите на по-скъпа сила на борсата, твърди Младеновски.

„ Увеличението на електрическата сила до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон в този момент ще стартират проблемите на топлофикациите, защото тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова стартира акция от топлофикациите да желаят смяна в цените, защото действителните им загуби предстоят. “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР