20 000 дози ваксини на АстраЗенека, които са с изтичащ

...
20 000 дози ваксини на АстраЗенека, които са с изтичащ
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Може да изхвърлим 20 000 ваксини АстраЗенека

20 000 дози ваксини на " АстраЗенека ", които са с изтичащ период на валидност в края на юли, може да бъдат унищожени. Това съобщи пред bTV шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

Той уточни, че до момента са били доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, позволени за приложимост и са били основани редица благоприятни условия за имунизация. Наблюдавал се обаче понижен интерес от страна на популацията, заради което се губят дози от многодозовите флакони.

Кирилов разясни, че досега няма огромни загуби на дози от препаратите и подсети, че държавното управление е решило да се дарят 172 500 дози на Бутан.

По думи на шефа на ИАЛ се водят договаряния също със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, с цел да се дават ваксини.

Важното е в идващите месеци за всички количества, които са допълнително в Европейски Съюз, да се откри механизъм за подаяние и препродажба, съобщи той.

Кирилов призна, че сме на последно място в Европейския съюз по сложени ваксини, а повода е неналичието на интерес от страна на популацията. Водят се диалози с Европейската комисия за контролиране на доставките през идващите месеци според от интереса към имунизацията у нас.

Запитан дали ще има потребност от трета доза ваксина, той изясни, че се организират редица изпитвания, като първите резултати се чакат в средата на август.

Наблюдава се наклонност да спада защитният резултат на имунизацията след 6 месеца, само че това не значи, че е непълен, уточни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР