2 януари 1920 г. В Петровичи, на около 400 км

...
2 януари 1920 г. В Петровичи, на около 400 км
Коментари Харесай

2 януари – 103 години от рождението на Айзък Азимов

2 януари 1920 година В Петровичи, на към 400 км от Москва, се ражда Айзък Азимов - американски публицист на фантастични и научнопопулярни произведения и учен-биохимик от руско-еврейски генезис.

Семейството му емигрира в Съединени американски щати през 1923 година и се заселва в Бруклин, Ню Йорк. Получава американско поданство през 1928 година

Той се възприема за един от майсторите в жанра научна фантастика и дружно с Робърт Хайнлайн и Артър Кларк е считан за един от „ огромните трима “ писатели-фантасти на времето си.

Може би най-известната творба на Азимов е поредицата за Фондацията; неговите други основни поредици са тези за Галактическата империя и за Роботите, които по-късно също обвързва с Фондацията. Неговото творчество е удостоено с пет награди „ Хюго “, две награди „ Небюла “ и други.

Азимов е дълготраен, само че насилствен член на Менса; разказва ги като „ интелектуално войнствени “. Повече наслаждение му доставя да бъде президент на Американската асоциация на хуманистите.

На негово име е наименуван метеоритът 5020 Азимов, две разнообразни награди „ Айзък Азимов “ и списанието „ Asimov's Science Fiction “.

Почива на 6 април 1992 година от СПИН, който развива вследствие хемотрансфузия при интервенция за осъществяване на сърдечен байпас.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР