2-ри март е Световен ден на водата. Инициативата се ражда

...
2-ри март е Световен ден на водата. Инициативата се ражда
Коментари Харесай

22-ри март е Световен ден на водата

2-ри март е Световен ден на водата. Инициативата се ражда през 1992 година на Конференцията на Организацията на обединените народи „ Екология и развиване ", извършена в Рио де Жанейро.

Генералната асамблея на Организация на обединените нации дефинира 22 март да се празнува като Световен ден на водата. Денят се отбелязва публично от 1993 година, като годишно се провеждат прояви в целия свят, отдадени на водата.

Целта на самодейността е международната общественост да се застъпи за устойчивото ръководство на водните запаси и да притегли публичното внимание върху значимостта от съществуването на прясна вода.

Световният ден на водата 22 март допуска споделена отговорност от всички заинтригувани страни - от хората и локалните общности до интернационалните организации и гражданското общество, за запазване качеството на водата и живота на Земята.

Снабдяването с чиста питейна вода и поддържането на канализационната мрежа заемат централно място при битката с бедността и подобряването на качеството на живот на милиарди хора. Международната общност, ангажирана с постигането на задачите за развиване на хилядолетието, към момента е надалеч от постигането на задачата за понижаване на половина на броя на хората без достъп до безвредна вода и канализация.

В България стандартите, на които би трябвало да дава отговор водата предопределена за питейно-битови цели, са регламентирани от Наредба № 9 за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели (ДВ, бр. 30 от 2001 г.; Изм. - Дъждовни води, бр. 102 от 2014г.).

Качествените индикатори са обект на непрекъснат и периодически мониторинг осъществяван от районните здравни инспекции.

Качеството на водата се дефинира оттри категориипоказатели:

• Органолептични показатели- цвят, усет, аромат, прозрачност;

• Химични показатели- желязо, манган, амониеви йони, нитрати, нитрити, сулфати, фосфати, остатъчен хлор и др.;

• Микробиологични индикатори: ешерихия коли и колиформи, клостридиум перфрингес, ентерококи и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР