2 месеца преди местния вот, изборният туризъм у нас вече

...
2 месеца преди местния вот, изборният туризъм у нас вече
Коментари Харесай

2 месеца преди местния вот, изборният туризъм вече е в ход, 300 новодомци се натресоха на пенсионери в Поморие

2 месеца преди локалния избор, изборният туризъм у нас към този момент е в ход, демонстрират данните на неправителствеи организации и инспекция на БТВ. Според закона, права за вота имат записаните в общината до 6 месеца преди датата за гласоподаване. В този случай смяната на местожителството е датата 29-и април. Деригистрациите в София област тази година са 9000. Миналата година за съпоставяне напусналите са двойно по-малко. В Пловдив - Област отписалите се са 2 500 души за 2023 година, а в Бургас - 1900. Там ситуацията е същото, както в София, спрямо 2022 година, когато нямаше локален избор.

Изборни специалисти разкриват, че хората се местят в по-малка община. В Поморие да вземем за пример се оказва, че са регистрирани 300 души на един адрес. От медията демонстрираха притежателя - пенсионер, който живее с още трима души от фамилията си, и не знаеше, че има толкоз доста " посетители ". Възмутената му брачна половинка е безапелационна, че къщата си е тяхна и попита реторично репортерката: " Какво мога да направя? Да ида и да ги пребия ли "?

Стоян Цицелков, който е от публичния съвет на ЦИК, изясни, че всякога " новодомците " се появяват в разнообразни елементи от страната: " От януари до април има записани 117 души, когато изтича срокът, а през май има 1 или 0 ". По думите му, тази година наклонността е същата както при предходни локални избори. Глобата е до 3 000 лева, само че никой не правел инспекции дали фактически пришълците живеят в непознатите домове.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР