2 април в 92-ят ден на годината.Датата не предвещава нищо

...
2 април в 92-ят ден на годината.Датата не предвещава нищо
Коментари Харесай

Журналист пред Дарик: Това няма да са последните избори за годината, ще са първите

2 април в 92-ят ден на годината.Датата не предвещава нищо положително – навръх нея през 1956 година е открит априлския пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия. След това Тодор Живков взема властта. С това припомняне Георги Донков започва днешния диалог в " Кой приказва? " с " Голямото жури ", в който съществена тематика бяха идните избори.

" Денят за размисъл се пада на забавната дата 1 април, което е мотив за усмивка ", означи от своя страна Елена Дариева, социолог отагенция " Насока ".

" Въпросът, който интересува всички, е ще има ли решение на политическата рецесия. Краткият отговор е " не ", тъй като социологическите изследвания демонстрират, че при нови избори ще се възпроизведе същата конструкция на фрагментиран седемпартиен парламент. В него ще влязат ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане ", " Демократична България " и " Български напредък ". Силно фрагментиран парламент с лимитирана опция да се образуват устойчиви болшинства ", изясни още социологът.

Според Елена Дариева едно вероятно предизборно обединяване сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България " би върнало интригата за първото място, само че всъщност не взема решение огромния проблем с обезпечаването на болшинство в Народното събрание.

" Не е рисково, че е служебно държавно управление, рисково е това, че е неспособно държавно управление ", разяснява от своя страна Теодора Пеева, основен редактор на “Сега ”.

По думите й, в случай че след идващите избори се осъществя поръчката да се направи държавно управление сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, то би било доста по-лошо от това, което ни ръководи сега.

" Опасявам се, че това няма да са последните парламентарни избори за тази година, те ще са първите ", добави Пеева.

Според нея всички политически партии по-скоро са насочили взор към локалните избори. " За мен това е доста по-важният въпрос. Дали е служебно, или е постоянно държавно управление, в случай че то е неспособно и прави нелепости, няма никакво значение – политическата рецесия ще продължи ", съобщи още журналистът.

" Местните избори са основополагащата точка, от която на локално равнище смяната би почнала да се случва доста по-мащабно, в случай че наесен гласоподавателите изберат да трансформират сегашната обстановка ", счита журналистът и политик Иво Божков.

По думите му българските гласоподаватели, въпреки и да не са постоянно съгласни с метода, по който се отрежда мястото на всички партии, проявяватнякакъв бездънен разсъдък и правдивост.

" Виждахме субекти, които печелиха избори и изчезваха няколко месеца по-късно, и други, които са се появявали няколко месеца преди изборите, и печелят болшинство ", уточни Иво Божков.

" Действително на всички партии фокусът е локалните избори, тъй като там действително навлизаме в всекидневието на хората и отвън огромните въпроси. Това е фокусът, само че се надявам и на разсъдъка на всички - да можем да почистим парламентарното на 2 април, с цел да можем да се концентрираме в локалното наесен ", разяснява още журналистът.

Отделно ще се броят преференции по хартиени бюлетини, преференции по разписки от машината, резултати от двете неща. Едни изморени хора, след към този момент 12-13 часа на работа, ще би трябвало да сметнат всички цифри на хартия, след което да се наредят на една безкрайна опашка и да отчетат тези данни, където е обезпечено, че тия сметки все някъде няма да излязат, ще настъпи един цялостен безпорядък ".

Социологът Елена Дариева вметна, чеслед края на изборния ден, когато се прибират. нар. редом броене, социолозите каратанкетьорите си от всяка секция, която е в извадката, да взимат извадка от секционния протокол и да продиктуват действителните гласове. " Дори в нашите извадки непрекъснато имаме случаи на рамзинавания. Ние връщаме анкетьорите, те отиват още веднъж в комисията, тя почва още веднъж да брои и това продължава до безспир ", уточни тя.

" ЦИК от 15 души не съставлява полтическото систематизиране на силите в България – грубо накриво, не може най-голямата партия да няма нито един представител в ЦИК ", съобщи Александър Шпатов.

" Не съм сигурен дали изобщо ще има опция да се гласоподава с машини. Това ще е тематиката в идващите два месеца, а след края на изборите – сигурно. Моето най-голямо терзание е, че резултатът от тези избори ще бъде, че на идващите никой няма да желае да гласоподава ", на мнение е писателят.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР