2 500 дка лозови масиви край Поморие са напълно опустошени

...
2 500 дка лозови масиви край Поморие са напълно опустошени
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието: 2 500 дка лозови масиви опустошени след бурята в Поморие

2 500 дка лозови масиви край Поморие са изцяло опустошени след страховитата бурята, която връхлетя района в Бургас и близките обитаеми места в късния следобяд в събота. Това сочат данните от огледа, който направиха през днешния ден заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, дружно с кмета на града Иван Алексиев и регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова. Четири екипа на Областната дирекция „ Земеделие “ в Бургас правят оценка вредите, като поеха ангажимент в границите на 3 дни да обходят всички наранени площи.

Проф. Нейкова настоя да се търсят всички вероятни способи потърпевшите лозари да бъдат обезщетени по европейските и национални фондове.

До момента са подадени 46 заявки от аграрни производители за нанесени вреди върху лозовите масиви.

Стопаните с напълно унищожена продукция ще бъдат обезщетени посредством схемата „ Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични събития, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “. В помощ на Общинска работа по земеделие - Поморие са общинските служби на Бургас и Несебър, както и Областната дирекция по земеделие.

По предписание на министъра на земеделието Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и спомагателни средства за разчистване на последствията от бурята. Ще се търсят и спомагателни способи за компенсиране на засегнатите аграрни производители. Лозарите, чиито лозя са в мониторинг, би трябвало персонално да подадат заявки и към Държавен фонд земеделие, посредством районното посланичество.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР