1984 е дистопичният роман на Джордж Оруел, публикуван през 1949

1984 е дистопичният роман на Джордж Оруел, публикуван през 1949 ...

Биг Брадър: Цитати от 1984 на Оруел, които са валидни и днес

"1984" е дистопичният роман на Джордж Оруел, публикуван през 1949 г. Въпреки че е от края на 40-те години, той за съжаление се оказва актуален и днес. 
1. "Но беше добре, всичко беше наред, борбата беше приключила. Беше спечелил победата над себе си. Той обичаше Биг Брадър."
2. "... целта на воденето на война е винаги да бъде в по-добра позиция, за да се води друга война."
3. "За първи път той усети, че ако искате да запазите тайна, трябва да я скриете и от себе си."
4. "Към бъдещето или към миналото, към времето, когато мисълта е свободна, когато хората са различни един от друг и не живеят сами - до време, когато истината съществува и това, което се прави, не може да бъде отменено: От епохата на еднообразие, от епохата на уединение, от епохата на Биг Брадър, от епохата на двойно мислене - поздрави!"
5. "Никога повече няма да сте способни на обикновени човешки чувства. Всичко ще бъде мъртво във вас. Никога повече няма да сте способни на любов, или приятелство, или радост от живота, или смях, или любопитство, или смелост, или почтеност. Ще бъдеш куха. Ще те изцедим празен и след това ще те напълним със себе си."
6. "Трагедията, според него, принадлежи на древното време, към времето, когато все още е имало неприкосновеност на личния живот, любов и приятелство и когато членовете на едно семейство са стояли един до друг, без да е необходимо да знаят причината."
7. "И ако всички останали приеха лъжата, която партията наложи - ако всички записи разказват една и съща история - тогава лъжата премина в историята и стана истина. „Кой контролира миналото“ изведе лозунга на партията, "контролира бъдещето: който контролира настоящето контролира миналото"."
8. "В крайна сметка Партията щеше да обяви, че двама и два направиха пет и вие ще трябва да повярвате. Беше неизбежно те да направят това твърдение рано или късно: логиката на тяхната позиция го изискваше."
9. "Свободата е свободата да се каже, че две плюс две правят четири. Ако това бъде предоставено, следва всичко останало."
10. "Не виждате ли, че цялата цел на Newspeak е да стесни обхвата на мисълта? В крайна сметка ще направим буквално невъзможността за мислено престъпление, защото няма да има думи, с които да се изрази."

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com