19 март - датата, на която през 1960 г. новосъздаденият

...
19 март - датата, на която през 1960 г. новосъздаденият
Коментари Харесай

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ празнува 60 творчески години

19 март - датата, на която през 1960 година новосъздаденият тогава Софийски камерен оркестър изнася първия си концерт - се отбелязва като рождената дата на камерния отбор „ Софийски солисти ". Най-известният и почитан камерен оркестър у нас стартира серия от събития по този мотив, а началото ще бъде навръх 19 март в зала „ България ".

Маестро Пламен Джуров, който управлява „ Софийски солисти " от 1988 година насам, означи в изявление за предаването „ Алегро виваче " по „ Хоризонт ", че програмата е направена особено по този начин, че да уважи създателите - с две от творбите, звучали в дебютния концерт, само че и в традицията постоянно да има многообразие и забавна идея, която да задоволява усета на правилните им фенове.

Ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър в сол минор от Бах, Камерен концерт за флейта, британски рог и струнни от Артур Онегер (двете произведения, включени в историческия първи концерт на състава), Бранденбургски концерт №3 от Бах и Концерт за оркестър, който Лазар Николов посвещава на „ Сохийски солисти ".

Солистка в Баховия клавирен концерт ще бъде Виктория Василенко, а в творбата на Онегер - Явор Желев и Слав Славчев, членове на Симфоничния оркестър на БНР.

В идващите месеци юбилейните концерти ще продължат в зала „ България " и във Военния клуб, както и на фестивални подиуми. Гости на състава ще бъдат Минчо Минчев и Емил Табаков (един от ръководителите на камерния отбор през годините), Найден Тодоров и Георги Патриков.

За историята на „ Софийски солисти " и нейното предаване през поколенията, както и за днешния ден на ансамбъла с неговите музи и провокации, описаха в изявлението диригентът проф. Пламен Джуров и лидерът на виоловата група проф. Огнян Константинов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР