19-годишната Ивет Стайкова, която уби брутално актрисата Виолета Донева, е

...
19-годишната Ивет Стайкова, която уби брутално актрисата Виолета Донева, е
Коментари Харесай

Ивет, която уби баба си актрисата Виолета Донева, агресира зад решетките

19-годишната Ивет Стайкова, която умъртви брутално актрисата Виолета Донева, е основала невиждана блъсканица в софийския арест на бул. " Г. М. Димитров ", написа " 24 часа - 168 истории ".

Девойката, която бе упрекната, че с особена свирепост и по непосилен метод е умъртвила 81-годишната си баба, буйствала и тормозела чиновниците на следствения затвор. В него тя прекара близо 7 месеца, след което беше преместена в Сливенския. Времето на " Г. М. Димитров " се оказва призрачен сън освен за управлението, само че и за останалите арестантки, тъй като Ивет няколко пъти жестоко е нарушавала правилниците за държание.

Два пъти е нападала други затворнички. Обиждала ги, заяждала се с тях и ги удряла. Не е ясно дали е била предизвикана, само че същата експанзия проявявала и към чиновниците. Скачала на пердах с юмруци и ритници против надзирателите. Веднъж им налетяла по време на обяд, когато им раздавали храна. Стайкова изрично отказала да се прибере в килията си макар молбата на дежурния. Дори му протегнала ръка, когато той тръгнал към нея. Неконтролируемо размахвала ръце и крайници. Наложило се да й бъдат поставени белезници, защото била рискова за себе си и за близките.

Най-шокиращото е, че по време на престоя й в софийския арест Ивет е местена в разнообразни килии. Причината била, че тя е запалила едната от тях с облеклата и книгите, които татко й Иво Стайков й носел, когато я посещавал. Случката е от 18 ноември, когато към 15,30 ч. на третия етаж бил видян пушек, излизащ от арестно помещение №14. В него лежала Ивет. След като отворили килията, надзирателите видели, че тя е запалила бельото и одеялата си.

Пожарът бил изгасен, а девойката била прегледана от доктор на Медицинския център на ареста. Той установил, че тя няма никакви увреждания или пострадвания. Пред управлението на ареста Стайкова отказала да даде пояснения за дейностите си.

Така 7-месечният й престой в следствената килия, преди да я транспортират до пандиза в Сливен, се трансформира в пъкъл за всички. Наложило се на Ивет да й бъде назначена денонощна защита, която да я следи, с цел да не провокира още по-голям пожар, който да обхване цялата постройка.

Агресивното държание на момичето не е изненада за никого. В съда към този момент стана ясно, че заради наркозависимостта си тя е удряла даже майка си. Нападнала и приятеля си Виктор Лозанов, с който живеела, макар че пред магистратите той изясни: " Не знам дали ме е ръгала с нож - спях и тя ме разсъни, с цел да ми каже, че кървя ".

Неведнъж поради разнообразни произшествия била арестувана от полицията в София и в провинцията. Последният път бил на 20 октомври 2022 година - два дни преди да убие Виолета Донева.

" 24 часа - 168 истории " научи, че сигналът за експанзията този път постъпил в сектора в град Белово. Там идва жена на име Лидия Тасева, която споделила, че непознато за нея момиче с черно яке и алена коса я е нападнало без причина. Опитало да я удари с ръка в лицето, само че не съумяло. То " скочило и на учителка от Основното учебно заведение, която вървяла дружно с целия си клас в посока паметника " Александър Чапай ". Инспектор от ръководството в Белово незабавно се заел с установяването на самоличността й. Открили я в заведение покрай жп гарата. Поискали й документи, само че тя им споделила, че не носи. Допълнила единствено, че се споделя Ивет. Според униформените Стайкова била дрогирана, тъй като се държала " несъответстващо и дръпнато ". Зениците на очите й били разширени. Обяснили й, че би трябвало да се качи в патрулката, с цел да бъде откарана до сектора, където ще й създадат информация.

В този миг Ивет получила припадък. Ударила единия от служителите на реда в лицето - в долната джука. Започнала да замахва с крайници и ръце. Наложило се да я повалят на земята, с цел да й сложат белезници. Откарали я в сектора, където на затворени порти с нея разговаряла инспекторка от Детска педагогическа стая. Момичето не споделило за какво е удряло неоснователно хора в града.

В един миг чиновниците на районното чули крясъци. Отворили вратата на стаята и видели, че арестуваната протяга ръка на колежката им. Опитали още веднъж да сложат белезници на Ивет, само че тя буйствала. За следващ път блъснала с крайник инспекторката, която я разпитвала. Това наложило да й слагат белезници и на краката. Ритник получил и водачът на колата за спешна помощ, до момента в който я качвал в нея, защото трябвало да бъде откарана във Филиала за незабавна здравна помощ. Властите провели диалог с майка й Цветелина.

" Дъщеря ми е настанявана в психиатрична клиника и преди, много пъти е пребивала и мен ", обяснила им тя.

По-задълбочена инспекция посочила, че Стайкова в действителност е лекувана. За първи път тя е приета в болница на 29 юли 2022 година Поводът да постъпи там са известия, които изпращала посредством мобилното приложение вайбър на татко си. В тях говорела за самоубийство. Иво Стайков получавал и фотоси на релси на жп гарата. Така Ивет била призната в психиатрията незабавно. Медицинският екип там открил, че има контузии от рухвания от височини - фрактури на таза.

Какво демонстрира тройната сложна съдебнопсихиатрична и психична експертиза на Ивет?

В нея е маркирано, че тя е била мъдро дете, само че е израснала в конфликтна фамилна среда при условия на фрустрация (емоционално положение на човек, измамен в своите упования и/или лишен от опцията да реализира мощно мечтана цел - бел.ред.) и депривация (състояние на лишеност от избрана човешка нужда или жизненоважно богатство - бел.ред.).

Специалистите допълват, че Стайкова е имала свръхпротективна майка и властнически татко. Промените в държанието й са настъпили на 14-годишна възраст, когато почнала да използва канабис и ксанакс. Родителите пробвали да я откажат, като я изпратили при баба й и дядо й, само че това не дало резултат.

На 15 година години майка й и татко й се разделили. Продали жилището си в София. Иво Стайков отпътувал за провинцията, където живее до през днешния ден. Ивет не го последвала и останала при майка си, само че непрекъснато изисквала от нея да разполага със съществени финансови средства. Тогава пропушила амфетамини на стъкло и се сприятелила с наркозависими. Редовно употребявала метамфетамини, епизодично приемала кокаин и LSD.

Проявявала автоагресия - нанасяла си повърхностни порезни рани в региона на предмишницата. С юмруци удряла майка си Цветелина. Впоследствие дамата отпътувала да живее в Плевен дружно със настоящия си другар. Ивет поискала да остане в София. Взела си квартира сама, когато била на 15 години.

Така се стига до нещастието, когато тя убива баба си Виолета Донева.

Днес Ивет е в Сливенския затвор, спи умерено, не сънува кошмари, храни се добре и даже е напълняла, научи. Единствено имала искания към парите, които майка й пращала - казвала, че не й стигат. Основното предпочитание зад решетките било Цветелина да й дава с 400 лева повече. С тях щяла да си купува женски такъми, измежду които багра за коса.

 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР