19 години, 2 месеца и 10 дни се е точило

...
19 години, 2 месеца и 10 дни се е точило
Коментари Харесай

19 години се е точило дело за измама, установиха в Инспектората на ВСС

19 години, 2 месеца и 10 дни се е точило дело за документна машинация . Това сподели инспекция на Инспектората на Висш съдебен съвет, провокирана от 111 заявки на жители за забавени каузи. Проверката е направена в интервала 1 юли - 30 септември 2017 година, оповестиха от Инспектората на Висш съдебен съвет.

79 от заявките за закъснение съгласно Закона за правосъдната власт (ЗСВ) са основателни. От тях 40 са по наказателни каузи, а 39 са по цивилен, търговски и административни каузи.

Производството, траяло 19 години, 2 месеца и 10 дни, е за приемане на възобновен Данък добавена стойност посредством потребление на подправен документ като документната машинация е в изключително огромни размери.

Делото е комплицирано, признават от ИВСС. По него са с обвинени 19 души, а очевидците са над 60 . Събрани са забележителен размер писмени доказателства със счетоводен, данъчен, митнически, фирмен и търговски темперамент.

 Уволниха дисциплинарно съдийка от Софийски градски съд за забавени каузи
Уволниха дисциплинарно съдийка от Софийски градски съд за забавени каузи

Отсъстваше Лозан Панов

Досъдебното произвеждане е траяло 6 години и 2 месеца . Делото е връщано пет пъти от прокурора на проверяващите органи за осъществяване на спомагателни процесуално-следствени дейности или за премахване на позволени основни процесуални нарушавания , ограничаващи правото на отбрана на обвинените.

 Наказаха ексшефа на районния съд поради забавени каузи
Наказаха ексшефа на районния съд поради забавени каузи

Методи Лалов е осъден със забележка

Като друга причина за бавното правосъдие по това дело инспекторите са открили, че процесуално-следствени дейности не са осъществявани ритмично, поредно и в откритите периоди. При третото връщане на делото през април 2003 година прокурорът е изискал проверяващите да показват в 10-дневен период за предварителното произвеждане . Четири месеца по-късно водещият следовател е отхвърлен, а делото е конфискувано и предадено за следствие на шефа на Окръжната следствена работа в Благоевград.

 Цацаров погна софийските съдилища за стотици забавени каузи
Цацаров погна софийските съдилища за стотици забавени каузи

Сред делата има и такива за убийства

Забавяния има и във етапа на правосъдното произвеждане. 5 години, 10 месеца и 28 дни е траяло производството пред първоинстанционния съд (Окръжен съд - Благоевград). От плануваните общо 27 правосъдни съвещания са извършени единствено 11. Постановената в това произвеждане присъда е анулирана напълно от въззивната инстанция (Апелативен съд - София) и делото е върнато за ново разглеждане от различен състав на първоинстанционния съд, като по този начин правосъдната фаза по делото е почнала изначало.

През 2011 година същото правосъдно произвеждане е прекъснато в Окръжен съд - Благоевград и делото е изпратено на Софийския областен съд. Там производството е траяло 2 години, 2 месеца и 18 дни. Мотивите на постановената присъда са направени 4 месеца след периода от Наказателно-процесуален кодекс.

Въззивният съд ( Апелативен съд - София) е постановил решение 9 месеца след приключване на открития в от Наказателно-процесуален кодекс период.

Подробности за инспекцията на ИВСС от 1 юли - 30 септември 2017 година може да бъде открита на интернет страницата на ИВСС http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16 .

По информация от Министерството на правораздаването за този интервал са подписани 70 съглашения, по които общата изплатена сума за компенсации е 204 400 лева Максималният размер на компенсацията, очакван в Закон за съдебната власт, е 10 000 лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР