19 400 компании в Румъния са били закрити между януари

...
19 400 компании в Румъния са били закрити между януари
Коментари Харесай

Броят на закритите компании в Румъния достигна най-високо ниво от кризата през 2008

19 400 компании в Румъния са били закрити сред януари и юни тази година, оповестява Аджерпрес. Това е най-големият брой от рецесията от 2008 година насам, демонстрира разбор на компанията Сиера куадрант (Sierra Quadrant), профилирана в административни и ликвидни действия. Увеличението е с 18,2 % в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато са били закрити 16 447, излиза наяве от данните.
В същото време броят на сдруженията в усложнение, в разнообразни етапи на неплатежоспособност или прекратяване на активност надвишава 64 000, което е връх за последните четири години.
Най-много изчезнали от икономическата среда в Румъния компании са от бранша на търговията на едро и дребно, научната и техническата действия, строителството, превоза и складирането, информацията и известия, хотелиерството и ресторантьорството.
На районно равнище най-вече закрити компании са регистрирани в Букурещ (4119), Клуж (1004), Констанца (892), Илфов (870) и Брашов (723). 
„ Инфлацията, намаляването на кредитирането на доставчиците, ограничението на достъпа до кредитиране и повишението на лихвените проценти, забележителното понижаване на продажбите на фона на възходящите стопански проблеми на популацията са главните провокации към фирмите. Към тях, несъмнено, се прибавя и вероятното нарастване на таксите и налозите, което ще има огромни последствия в чувствителни браншове като строителството и търговията “, демонстрира анализът на Сиера куадрант.
Според специалистите оцеляването на фирмите в интервала на задълбочаване на икономическите проблеми ще зависи от това по какъв начин ще ръководят тези опасности.
Икономиката се забави доста през първата половина на годината, отбелязвайки растеж от едвам 0,2 %, демонстрират данните на Националния статистически институт. Перспективите за идващите шест месеца не са по никакъв начин обнадеждаващи, показват създателите на разбора. В същото време обезценяването на леята, както и забележителното понижаване на бизнеса, осъществяван с заем от снабдители, ще задълбочат проблемите в стопанската система.
„ Има доста стопански вериги, които висят на косъм. За доста компании вероятното премахването на тавана на цените на газа и силата и тяхното повишаване може да сътвори спомагателни компликации “, излиза наяве още от разбора. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР