1800 овцевъди и козевъди в цялата страна ще заведат колективни

...
1800 овцевъди и козевъди в цялата страна ще заведат колективни
Коментари Харесай

1800 овцевъди и козевъди от страната завеждат колективен иск за 15 млн. лева

1800 овцевъди и козевъди в цялата страна ще заведат групови искове против Министерството на земеделието и храните за пропуснати изгоди в размер на 15 милиона лв. годишно. Животновъдите ще упорстват за финансови обезщетения, откакто стана ясно, че Върховният административен съд анулира въведената през предходната година Наредба номер 3, засягаща директните заплащания.

Действащата до през вчерашния ден разпоредба е нанесла директни и косвени вреди настояват от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Преките са свързани с невъзможността на фермерите да получават директни заплащания за животни, които не дават мляко, макар че към момента не са в разплодна възраст.

„ По тази разпоредба задължава фермер с животно, което не е родило да потвърждава мляко създадено от него. Нека ви го сподели по напълно, напълно понятен метод. Тоест, имаш във фермата доста такива животни, които не са родили още, само че те задължават, с цел да получиш дотация, да произведеш мляко от тях “, показа във Велико Търново един от съпредседателите на НОКА Симеон Караколев.

По думите му обаче фермерите имат и косвени загуби от наредбата, тъй като тя не е разрешавала да продават млякото си на друго място с изключение на в мандрите. Всичко това сринало и цените с над 40%.

„ Не можеш да получиш дотация, в случай че не продадеш млякото си на мандра. Не можеш да направиш сирене и да го продадеш на комшията си. Трябва да го продадеш на регистриран покупател на мандра. Но когато тези мандри знаят, че ти няма по какъв начин да си получиш дотацията без те да ти изкупят млякото и да одобряват документ надлежно от теб, цената на млякото по отношение на 2016-та година се срина с над 40% “, добави Караколев. Той изясни, че фермерите не са имали опция за продукцията си.

В момента даже литър овче мляко се изкупува за 90 ст., което е най-ниската цена за последните години, разясниха още от Асоциацията. В тази ще бъдат заведени групови искове за пропуснатите изгоди към Министерството на земеделието и храните.

„ Тук е другият миг, какво вършат говедовъдите. И те ще се възползват от това, който и да заведе иск ще събори наредбата в съда. Ние заведохме единствено за нашия отрасъл, тъй като няма по какъв начин да заведем иск за сфера, която не ни касае “, изясни още Караколев.

От 80-те години до този миг овцете и козите в Европа са намалели с 25 милиона глави, като 9 милиона от тях са точно в България, показа някогашният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков. Според него мандрите оферират цени, които са надалеч под себестойността на продукцията. В същото време цените на млякото по магазините са много по-високи.

„ Тук се засягат най-малките, дребните фермери и междинните фермери. Които с изключение на с директно произвеждане се занимават и с всякаква административна, счетоводна и каква ли не активност. Те нямат нужната хладилна техника и не могат да задържат млякото. Те са най-засегнатите и най-потърпевшите “, изясни проф. Станков.

Председателят на Развъдната асоциация на месни овце Бойко Стоянов даже уточни съответните виновници за създалата се обстановка с Наредба номер 3 и член 23, който касае точно овцевъдите и козевъдите.

„ Екипът на министър Десислава Танева. Няколкократно, при диалози в министерството, това беше посочено- министър Танева желае да се вземе политическо решение. А съгласно Върховен административен съд, вносител на наредбата е настоящият тогава и в този момент заместник-министър Цветан Димитров “, изясни Бойко Стоянов.

Според него тревожното е, че Върховния административен съд анулира настоящата разпоредба в средата на годината. Като по този метод фермерите ще могат да заведат искове за още 15 милиона лв..Ощетените фермери във Великотърновска област са над 100, показаха от НОКА.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР