18 са лекарствата в списъка за домашно лечение, които НЗОК

...
18 са лекарствата в списъка за домашно лечение, които НЗОК
Коментари Харесай

Рецептите за домашно лечение на COVID-19: От 18 лекарства само 9 са безплатни, а 3 липсват |

" 18 са медикаментите в листата за домашно лекуване, които НЗОК изплаща. От тях 9 са изцяло безвъзмездни, а 3-4 от дълго време липсват на пазара. " Това сподели по Нова телевизия Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. 

" Всички 18 медикаменти са в реимбурсирани групи, само че изцяло безвъзмездни са 9. От тях 3 ги няма, значи остават 6. Освен всичко друго, не беше казано, само че те се предписват еднократно – до три медикаменти на рецепта и единствено за здравноосигурени. Всички тези медикаменти имат лечебни курсове, които не би трябвало да се надвишават – до 10 дни. Ако боледувате 1 месец за останалото време би трябвало да си ги купите ", посочи Николай Костов.

По думите му на пазара трайно липсват антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта) и това е реалност от дълго време. Здравното министерство е забранило износа им късно и в този момент е невероятно да бъдат открити в аптеките, посочи той.

Николай Костов каза още, че " зелени коридори " за пациенти с ковид, които сами купуват медикаментите за лекуването си, от дълго време няма, така като са затруднявали достъпа на останалите клиенти до аптеките.

Безплатни медикаменти получават миналите които служебният екип на здравното министерство разгласи като мярка, с която ще се понижи натиска върху лечебните заведения. Те се разкриват в медицински центрове и ДКЦ и с цел да работят според пакета за амбулаторно лекуване на ковид, би трябвало да имат подписан контракт с НЗОК.

Според предварителните поръчки в тези зони пациентите могат да получат до 2 прегледа, безвъзмездни проучвания, рентген и медикаменти. На практика обаче част от оповестените в листата на Министерство на здравеопазването 56 зони (при упоритост да станат 150), а пациентите с ковид се насочват към персоналните лекари, които ги съветват по телефона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР