18 митнически пункта в страната ни ще получат ново рентгеново

...
18 митнически пункта в страната ни ще получат ново рентгеново
Коментари Харесай

Иван Донев, Агенция Митници: Новите скенери ще са с изкуствен интелект, който подпомага работата на операторите 

18 митнически пункта в страната ни ще получат ново рентгеново съоръжение, откакто Агенция " Митници “ започва огромен план, финансиран с европейски средства. Ще бъдат доставени нови 31 сканиращи машини и надградена една съществуваща система. Оборудването ще бъде обвързвано в новоизградена централизирана система, която кореспондира с унифицирания файл-формат на рентгеновите изображения на Световната митническа организация. 

Интервю на Агенция " Фокус " с Иван Донев, държавен контрольор в Отдел " Рентгенови системи “ към Агенция " Митници “, с повече информация за новите скенери.

Г-н Донев, по кое време най-късно се чака да забележим в деяние новото съоръжение?

Предполагаме, че новото съоръжение по плана, по който е кандидатствала Агенция " Митници " ще бъде пуснато в употреба действително доникъде на 2025 година.

Любопитно е да знаем, въпреки всичко, какво имахме до момента по митниците и какво в действителност надграждаме? Каква беше сигурността до момента и какво се чака от новите скенери? 

В интерес на истината, даже и все още Агенция " Митници " разполага с необятен набор от съоръжение за надзор, от гледна точна на рентгенови системи. Но защото част от оборудването ни е към този момент към края на виталния си експлоатационен цикъл използвахме възможността да аплайваме за замяна на това съоръжение с ново – новосъздадено съоръжение с последни нововъведения и с нови технологии. Това беше една чудесна опция да аплайваме и да си подобрим техническата обезпеченост.

Колко остарели са били технологиите при вас, от по кое време?

Тъй като става въпрос за необятен набор от съоръжение, приказваме за дребни стационарни рентгенови системи за инспекция на багажи и колета, по-големи рентгенови системи за инспекция на камиони и транспортираните от тях товари, също по този начин и на леки транспортни средства, в целокупност работещо съоръжение и сега. Но имаме машини и от преди 2000-та година. Последното съоръжение, което сме придобили е било през 2019 година. Другите, преди тях, са от 2012 година.

Доста морално остарели са били тези първите.

Да, по тази причина споделям, че това е една чудесна опция, при която ще се опитаме, посредством публични поръчки, да придобием ново съоръжение, за което към този момент сме получили и финансиране по одобрено Грантово съглашение.

Какво значи самият факт, че Европейска комисия финансира този план? Това значи ли, че до момента не се е вярвало на България за контрола, който се осъществява по митниците?

Това е един план, който е ориентиран към всичките 27 държави-членки на Европейски Съюз. И на всяка една държава-членка е дадена опция да кандидатства за финансиране за съоръжение по един затворен лист. Това си е една много огромна самодейност, чиято предистория стартира през 2014 година, като действително работата по този план започва през 2019 година. Защото тогава беше извършено тъй наречените упражнение, при което всяка една държава-членка трябваше да даде лист с наличното си съоръжение, като попълним един въпросник в табличен тип. Той беше изпратен до Европейска комисия, с цел да извършат една предварителна оценка на потребностите. На всяка една страна беше дадена тази опция. Финансовият инструмент се назовава " Инструмент за финансова поддръжка за съоръжение за митнически надзор ", като част от Фонда за интегрирано ръководство на границите на Европейска комисия. Беше основан умишлен Регламент в тази връзка, Другият инструмент е ориентиран към граничните управляващи, или Гранична полиция. Идеята на Европейска комисия е да можем да работим като един, като всяка една държава-членка е снабдена с задоволително ново съоръжение, което да дава отговор на съществуващи и идни закани. Чрез Инструмента се предлага опция за съгласуван и равносилен митнически надзор, като по този метод ще се избегне отклоняването на потоци артикули към най-слабо оборудваните пунктове. Постига се повишение способността на държавите-членки да реагират на провокациите, подбудени от непрекъснато разрастващите се световни бизнес-модели и вериги на доставки, внезапното повишаване на електронната търговия, увеличението на цифровизацията и нуждата от възстановяване на устойчивостта против хакерски атаки.

Общо европейска е политиката. Да се надяваме, че и границите ни ще бъдат  оборудвани по този метод. Нали по този начин?

Точно по този начин.

Може ли да ни разкажете какво съставляват тези рентгени и къде отиват те? По кои пунктове?

Ние сме кандидатствали за съоръжение на 18 контролни точки на територията на цялата страна. Ще се финансира доставката на 31 нови сканиращи машини и надграждане на една съществуваща към този момент система. Новата техника за рентгенова инспекция ще бъде осем разнообразни типа съгласно спецификата на товаропотоците на съответния митнически пункт – за пристанище, за обработка на въздушно карго и сухопътен превоз на палетиран товар, за ръчен багаж, пратки, колета и други Оборудването ще бъде обвързвано в ново изградена централизирана система, която кореспондира с унифицирания файл-формат на рентгеновите изображения на Световната митническа организация. 

Това са мобилни рентгенови системи за инспекция на пътни транспортни средства и транспортираните от тях товари на разнообразни конфигурации – както на камион, по този начин и на ремарке. Също по този начин и една стационарна система, отново със същото предопределение.

Какво тъкмо съставлява самият уред. Може ли да се изясни на по-разбираем език?

Това е много мъчно, само че въпреки всичко. Хората, които са пътували със аероплан, когато минават през сигурността на летището, те пускат ръчния си багаж, който минава през рентгенови системи и в същото време служителите се мъчат да открият съществуването на някакви неразрешени предмети или закани. Това са едната част от рентгените. Те са освен за дребни багажи, само че и за палетизирани колета с по-обемист товар. По-големите са, в случай че хората са пътували по сухопътните граници, предполагам са забелязали разположените на митницата рентгенови системи, с които и все още правим подобен надзор. През тях могат да бъдат сканирани предмети от лек автомобил, рейс и камион и пренасящи товари през пунктовете. Те са характерни средства и системи за надзор, без да бъде нарушавана целостта на товара. Те демонстрират изображение на сканирания обект, тези системи са и с изкуствен интелект, който подкрепя операторите да правят тези инспекции.

А какви проблеми ще реши тази нова техника?  Може ли да се сме спокойни, че с помощта на новите скенери ще понижи престъпността по митниците и корупцията в системата?

Не мога да дам съответен отговор за това. Никой не може да ви го обещае това нещо. Защо? Да, рентгеновите системи, които ние допускаме, че ще придобием, разполагат и със подсистеми - компютъризирана система, която ръководи самата машина. Всеки оператор действително ще има лични кодове и права за достъп, които ще бъдат регламентирани. Те ще бъдат подлагани и на инспекция и ще се знае кой по кое време е работил със системата, какви разбори е правил. Ще има и следващ надзор на самите рентгенови изображения от предоставените оценки от операторите. 

Тоест, няма късмет да се пропусне нещо и да не се види от следващ надзор?

Да, такава е концепцията, само че постоянно го има човешкият фактор и по тази причина никой не може да обещае такова нещо, в тази връзка.

Кога се чака да се разгласи публичната поръчка за новите скенери?

Към момента довеждане докрай документите за публичната поръчка. Трябваше да се изготви огромен набор от документи – спецификации и методики за оценка и се надяваме в най-кратък срок да бъдат обявени и публичните поръчки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР