18-годишният Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата в Шумен, при която загина

...
18-годишният Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата в Шумен, при която загина
Коментари Харесай

Варненските съдии оставиха под домашен арест 18-годишния Жечко, причинил катастрофата със загинала жена в Шумен

18-годишният Жечко Кюркчиев, провокирал злополуката в Шумен, при която почина млада жена, а друга беше ранена, остава под домакински арест. Това реши през днешния ден Апелативният съд във Варна, оповестиха от пресслужбата на институцията за Moreto.net.

Така варненските апелативни съдии потвърдиха определението на Окръжния съд в Шумен.

18-годишният Жечко К. управлявал един от двата автомобила, взели участие в конфликт на кръгово кръстовище в Шумен на 28 септември. 22-годишната лидерка на другата кола умряла, а спътничката ѝ била приета в болница със междинни телесни повреди. Веднага след злополуката гимназистът бил тестван за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, като тестът за опиати е отчела позитивен резултат. При разглеждането на мярката за неотклонение от Шуменския областен съд е показан химически разбор на взетите биологични проби, които не са посочили съществуване на неразрешени субстанции.

На младия мъж е повдигнато обвиняване за нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата: управлявал лек автомобил със скорост доста надхвърляща позволената, след приложимост на наркотични субстанции и навлязъл в кръстовище с кръгово придвижване без да пропусне намиращия се там лек автомобил. В резултат позволил ПТП и по несъобразителност предизвикал гибелта на един човек и междинни телесни повреди на различен.

В днешното правосъдно съвещание прокуратурата показа изводи по две съдебно-химически експертизи – на биологични проби и на устройството, с което е изработен първичният тест. По нито един от обектите не са открити наркотични субстанции. Въпреки това, представителят на Апелативната прокуратура настоя по отношение на Жечко К. да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, поради извънредно високата социална заплаха на действието. Според държавното обвиняване, Шуменският областен съд не е взел поради държанието му като лидер на ПТП: карал е през съвсем целия ден, а сега преди произшествието - със скорост доста над рестриктивните мерки, отклонил е вниманието си директно преди случая.

Защитата е съгласна, че съществуването на наркотични субстанции при ръководство на МПС сочи повишена социална заплаха на дееца, само че в тази ситуация две поредни съдебно-химически експертизи откриват, че Жечко К. не е използвал неразрешени вещества. Адвокатът посочи извънредно ниската социална заплаха на доверителя си – той е преди малко навършил пълноправие, възпитаник с доста добър триумф и доста положителни данни за личността му.

Първото обвързване на съда в актуалното произвеждане е да реши дали от материалите по наказателното произвеждане се извлича обосновано съмнение за съпричастност на обвинения към действието, за което е притеглен към отговорност. В случая детайл от обвиняването е правоуправление след приложимост на наркотични субстанции. Съдебният състав взе поради двете съдебно-химически експертизи, изследвали проби от биологичен материал от обвинения и техническото средство, с което директно след произшествието е изработен тест. И двете изрично не откриват съществуване на наркотични субстанции. Това събитие не е регистрирано в хода на досъдебното произвеждане във връзка с повдигнатото обвиняване, само че задължава съда да го съобрази при преценката на мярката за неотклонение. Отсъствието на данни за приложимост на упойващи субстанции занижава степента на социална укоримост на действието и го слага паралелно с останалите случаи на тежки пътни катастрофи.

Безспорен е изводът, че лидерът е позволил съществени нарушавания при ръководство на транспортното средство: нарушил е възбраната за превишаване на 50 км/ч, като съгласно експертната информация се е движел с 93,86 км/ч. Пренебрегнал е и разпоредбите за държание при приближаване на кръстовище. Доказателствата безапелационно обосновават догатката, че Жечко К. е причастен към произшествието.

От 4-месечното досие на обвинения като водач се открива, че еднократно е бил глобен за леко нарушаване на Закона за придвижване по пътищата. Той се е показал като неблагоразумен лидер, в това число и поради загубата на централизация директно преди конфликта. Съдът обаче е задължен да съобрази и останалите характерности за личността на Жечко К.: младата му възраст; неналичието на предишни незаконни действия и чистото правосъдно минало; това, че е възпитаник в 12-ти клас; желанието му да способства за изясняване на събитията по делото. Въззивният състав отхвърли обосноваността на риска младежът да извърши закононарушение срещу превоза, откакто е с лимитирано право на свободно напредване и с краткотрайно отнето удостоверение за ръководство на МПС.

С оглед на всички тези съображения, Варненският апелативен съд удостовери като вярна и съответна на ползите на производството мярката за неотклонение „ домакински арест “, следена с електронно наблюдаване по отношение на обвинения Жечко К.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР