173 са вече споразуменията за трансфер на средства за изпълнение

...
173 са вече споразуменията за трансфер на средства за изпълнение
Коментари Харесай

Подписани са 173 договора за изпълнение на инфраструктурни проекти в общините със средства от бюджета на МРРБ

173 са към този момент споразуменията за трансфер на средства за осъществяване на капиталови планове в общините, подписани от началото на седмицата сред Министерството на районното развиване и благоустройството и общинските администрации.

113 от тях са за осъществяване на планове за ремонт на общински пътища и улична мрежа в обитаемоте места, а 60 – за възстановяване на ВиК инфраструктурата.

От понеделник, 24 октомври, когато министерството разгласи, че стартира да подписва договорите, в постройката на ведомството всекидневно идват непрестанно кметове на общини, или упълномощени от тях лица, дружно с основните счетоводители и специалисти.

Споразуменията се подписват според Решение на Министерския съвет № 711/2022 година, с което бе утвърден Списък на капиталови планове на общините по цели и направления/обекти за целево финансиране. Общата им стойност е малко над 406 млн. лева Те ще се влагат в общо 234 обекта в разнообразни общини. 105 от обектите, на стойност 126,5 млн. лева, са за ВиК инфраструктура. 94 на стойност съвсем 234 млн. лева са за ремонт на общински пътища, а 35 обекта на стойност 46 млн. лева са за улична мрежа.

Представителите на локалната власт са удовлетворени, че най-края договорите са факт и ще стартират осъществяването на планове, които са жизненоважни за развиването на общините.

Одобрените обекти бяха препоръчани от Националното съдружие на общините в Република България след посочването им от съответната общинска администрация като най-приоритетни. За всяка община е включен по един обект, посочен като най-съществен от локалната администрация. По изключение, поради бедствената обстановка, се дават средства за два плана в община Карлово.

Министерство на регионалното развитие ще финансира 50% от цената на обектите, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни елементи – първото заплащане ще е до 10 работни дни след сключване на съглашение, а второто – през месец декември 2022 година

Подписването на договорите продължава през днешния ден и през идната седмица в постройката на Министерството на районното развиване и благоустройството.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР