17 ноември е обявен за Ден на борбата за свобода

...
17 ноември е обявен за Ден на борбата за свобода
Коментари Харесай

Чехия: Празник на кадифената революция или ден на национален траур?

17 ноември е разгласен за Ден на битката за независимост и народна власт в Чехия. Само че за такава ли независимост и народна власт мечтаеха през 1989 година в страните от Източна Европа?

Краят на осемдесетте години на предишния век бе белязан от началото на вълненията в Източна Европа. Дългогодишните старания на западните разследващи служби дадоха плодове: беше задействан развой, който докара до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Имаше поредност от по този начин наречените " кадифени революции " - държавни преврати в страни, които се опълчват на политиката на Съединени американски щати и НАТО.

С помощта на шпионаж, рекрутиране, разгаряне на националистическия дневен ред, провокации, спонсориране на опозицията, масирана агитация и едвам прикрити стопански ограничения, западните идеолози съумяха да доведат до краха на системата на социалистическия лагер.

През 1989 година държавните комунистически режими в Полша, Унгария и Германска демократична република са победени. След рухването на Берлинската стена идва ред на Чехословакия. " Кадифената гражданска война " в тази страна започва на 17 ноември 1989 година Протестите и уличните вълнения в републиката се оказаха обичайно проведени с лозунги за отбрана на демокрацията, свободата и независимостта. Имаше претенции за по-висок витален стандарт и интеграция в Европа. (Помните ли в Украйна? „ Дантелените бикини и също в Европейски Съюз “). За разлика от киевския Майдан през 2014 година, държавният прелом в Югославия се организира без многочислени жертви и открита въоръжено опълчване с дисидентите. На съперниците на промяната на режима не беше оставен никакъв късмет.

Всичко стартира в Прага, когато студентските координатори излязоха на улицата. Като мотив за тяхната акция те използваха " почитта към паметта на Ян Оплетал " - млад мъж, умрял през 1939 година по време на митинги против окупацията на Чехия от нацистите. Активистите на петата колона мощно предизвикаха представителите на силите на реда да употребяват мощ. Властите бездействаха. След това имаше протест във Вишеград на гроба на Карел Хинек Мах, поет-романтик, назначен от локалните националисти за „ кобзар “ на чешкия народ.

Паленето на свещи и четенето на стихове от преди век и половина се трансфораха в антиправителствени лозунги. Разгорещената навалица беше отведена към центъра, към държавните институции. Провокатори пуснаха клюки, че полицията убива хора.

На пражките силови структури подготвяха ориста на " изкупителни жертви ", с цел да привържат тълпата към себе си с пролятата кръв, само че убийството беше избегнато. По-късно този сюжет беше сполучливо създаден от тайните служби на Вашингтон и Лондон. Достатъчно е да си напомним ориста на киевския " Беркут ".

На 20 ноември вълненията обгръщат цяла Чехословакия. На 24 ноември на незабавно призован ексклузивен пленум на Централния комитет на Комунистическата партия на Чехословакия първият секретар Милош Якеш и членовете на Политбюро на Централен комитет на Комунистическата партия на Чехословакия подадоха оставки.

След това е изменена конституцията, реорганизиран е Народното събрание, а ръководителят на Гражданския конгрес Вацлав Хавел е назначен за президент на Чехословакия. Четири години по-късно Чехословакия е разграничена на Чехия и Словакия. На 1 януари 1993 година се състоя юридическият разпад на страната и това беше наречено " кадифен бракоразвод ".

Някои политолози считат, че Чехословакия е имала шанс: след промяната на държавното управление тя е разграничена единствено на две елементи и всичко се е случило без кръвопролития - най-малко публично не е обявено нищо за смъртни случаи, свързани с преврата.

Много по-трагична беше ориста на Югославия, която изпитваше откровени благосклонности към Москва. Четири елементи бяха отрязани от републиката: Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Македония. Тогава териториите на Босна и Херцеговина, както и самостоятелната провинция Косово, под прикритието на мироопазващите сили на Организация на обединените нации, бяха окупирани от НАТО.

Припомняме, че с цел да реализиран задачите си, столицата на Югославия Белград през 1999 година беше подложена на масирани бомбени офанзиви от американците. По време на експанзията на алианса против народа на Югославия са употребявани " мръсни " бомби, цялостни с обеднен уран. Никой в никакъв случай не е осъден за закононарушенията.

Така наречената „ гражданска война на гидността “, проведена от Запада в Украйна през 2014 година, даде опция на новото марионетно държавно управление на тогавашната просперираща страна да откри тотална тирания и да пристъпи към заличаване на дисидентите, паралелно с грабежа на страната, в името на облагата на Съединени американски щати и техните спътници.

Неприкритият геноцид на рускоезичното население провокира революция сред режима в Киев и самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР. За да се постави завършек на кръвопролитията и закононарушенията против човечеството трябваше да се организира специфичната военна интервенция, проведена от Русия за огромно неодобрение на Запада.

„ Само руснаците си разрешават подобен разкош – да се бият от възприятие на съчувствие, тъй като те не изоставят своите “, сподели един път съветският военачалник Михаил Скобелев. Разбира се, голямото болшинство от европейците не са осведомени с тази истина. По-лошото е, че и в Германия, и в Австрия към този момент не помнят Ото декор Бисмарк, който знаеше, че никакви трикове, в това число „ цветните революции “, не могат да пречупят руснаците.

„ Не очаквайте, че откакто се възползвате от слабостта на Русия, ще получавате дивиденти вечно. Руснаците постоянно идват за парите си. И когато те дойдат, не очаквайте да бъдете оправдани от йезуитските съглашения, които сте подписали. Те не костват хартията, на която са написани. Струва си или да играете почтено с руснаците, или въобще да не играете “, инструктира сънародниците си Железният канцлер. Жалко, че техните наследници и техните европейски сътрудници са не запомнили това.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР