17-годишният Исмаил Стоянов от пловдивския квартал Столипиново се изправи пред

...
17-годишният Исмаил Стоянов от пловдивския квартал Столипиново се изправи пред
Коментари Харесай

Непълнолетният подпалвач Исмаил от Столипиново получи първата си присъда

17-годишният Исмаил Стоянов от пловдивския квартал Столипиново се изправи пред съда поради палеж на няколко обекта в квартала. Макар и към момента малолетен, младежът към този момент получи първата си присъда. Той е с главно обучение и даже не съумя да каже по кое време е роден и къде.

Окръжен съд-Пловдив наложи на младежа наказване от 3 години условно отнемане от независимост с 3 години изпитателен период. Тъй като Исмаил напълно призна виновността си, присъдата му беше редуцирана с 1/3, което значи, че младежът ще изтърпи условно наказване от 2 години.

Пълните единствено самопризнания на младежа и фактът, че няма навършени 18 години помогнаха на Исмаил да получи по-лека присъда. Освен нея той ще би трябвало да заплати и 764 лева разходи по делото.

Исмаил Стоянов се изправи пред съда за това, че на 21 февруари 2022 година, в гр. Пловдив, като малолетен, само че като е разбирал свойството и смисъла на действието и е могъл да управлява постъпките си, е запалил непознато имущество със забележителна стойност – железна каравана, представляваща заведение за публично хранене – бистро „ Мераклии” в етническия квартал.

Пожарът се е разпрострял и върху други два парцела – бръснарски салон и вендинг автомат. В разследване на палежа са настъпили обилни имуществени вреди на обща стойност 79 620 лв.. От тях 77 020 лв. са вредите за притежателя на металната каравана - бистро, 1 750 за вендинг автомата и 850 лв. за бръснарския салон.

Палежът се случи на 21 февруари тази година след 23:30 вечерта. Младежът и двама негови другари на 19 и 25 години използвали алкохол в дома на единия от тях. Когато цигарите им свършили, те отишли да си купят нови от денонощен магазин в кв. „ Изгрев “. След това тръгнали да се разхождат по ул. „ Вратцата “. По пътя хвърляли горящи хартии в контейнери и кошове за боклук, с цел да ги възпламенят. Когато стигнали до бистрото, младежът запалил парче от кашон, което намерил на пътя, и го хвърлил в заведението.

Бистрото било с дървена обшивка, не работело и електричеството било спряно. Огънят бързо обхванал дървената обшивка и оборудването – маси, пейки, хладилни витрини, климатици, тв приемници и други и се пренесъл в прилежащия бръснарски салон и близкия вендинг автомат.

От очевидци бил подаден сигнал в полицията и пожарът бил сподавен. През това време тримата младежи продължавали да се движат по близки улици и да палят контейнери за боклук. До един от тях те били открити и арестувани от полицейските органи.

След днешното съвещание, притежателите на фризьорския салон описаха пред наш кореспондент, че вредите нанесени по обекта им са неведнъж по-големи от избраните 850 лв..

Собственикът на вендинг автомата от своя страна показа, че даже не знае каква е избраната стойност върху собствеността му.

Присъдата предстои на митинг и обжалване в 15-дневен период пред Апелативен съд – Пловдив.



Исмаил Стоянов с родителите и юриста си
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР