17-годишният Бойко Байчев е отличен в националното състезание Млад фермер“

...
17-годишният Бойко Байчев е отличен в националното състезание Млад фермер“
Коментари Харесай

Единадесетокласник сам отглежда биволи и овце

17-годишният Бойко Байчев е отличен в националното съревнование „ Млад фермер “ и възнамерява да учи за зоотехник

МАКАР ДА Е САМО НА 17 ГОДИНИ, БОЙКО БАЙЧЕВ ОТ ПАВЛИКЕНИ ВЕЧЕ ИМА СЕРИОЗЕН ОПИТ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ЗНАЕ КАКВО Е ДА РАБОТИШ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР. Тийнейджърът самичък се грижи за три бивола, които родителите му взели по негова самодейност за развъждане в селската им къща в Недан. Там обаче има и 20 овце и една крава, които също станали ангажимент на единадесетокласника, до момента в който татко му е ангажиран. Бойко води животните на паша, дои ги, храни ги, играе си с тях, а те му отвръщат с обич. Младежът възнамерява в стопанството да бъдат въведени нови и съвременни технологии, които да улеснят грижите за добитъка, и да направи нужното за размножаването на четириногите.

Бойко е ученик на Професионалната гимназия по земеделски технологии „ Цанко Церковски “ в Павликени. Наскоро с класа си спечелил второ място на националното съревнование, проведено от просветното министерство – „ Млад фермер “, и трето място като самостоятелен играч. Отличното му показване в категория „ Животновъдство “ му донесло грамота, орден и купа.

Споделя, че счита да продължи образованието си в Тракийския университет в Стара Загора, където да приключи за зоотехник.

„ От дребен имам полза към отглеждането на животни. Запалих се около татко ми. КАТО ДЕТЕ съдебна експертиза ВЛЮБИХ В ГРИЖИТЕ ЗА ДОБИТЪКА В СЕЛСКАТА НИ КЪЩА В НЕДАН И С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАХ ДА ОТИДЕМ, с цел да храня животните. Не ми тежат грижите, усещам се удобно и считам, че няма срамна работа. Докато още бях на онлайн образование, идвах на село след часовете, а в този момент съм тук непрекъснато “, съобщи Бойко.

17-годишното момче съобщи, че имало огромно предпочитание да отглежда биволи и бил доста благополучен, че родителите му купили три малачета. Животните се споделят Събка, Събчо и Янка, кръстени са на предходните притежатели, само че Бойко решил да не им сменя имената.

„ Те се развиват по-бавно от кравите и следващата година ще си вземем биволица, с цел да ги размножим. Знам, че ще е належащо много време, само че имам самообладание, предпочитание и религия. Искам да станат 20 бивола “, споделя упоритостта си единадесетокласникът.

По думите му след две години ще може да стартира добиването на биволско мляко. Отчита като позитивна наклонност това, че цената на суровината е идентична за всички елементи на страната и няма разтърсвания както при краве млякото.

Тийнейджърът съобщи, че опциите му за обезпечаване на паша на животните не са доста, защото локалните фермери от дълго време са си разпределили зелените площи.

„ Водя ги на една поляна до дома. Аз съм най-младият овчар и постоянно се случва да се допитвам до останалите стопани, с които се срещам, в случай че нещо не ми е ясно. Все отново човек не се ражда теоретичен и се веселя, че те постоянно ми оказват помощ и ме поучават “, съобщи Бойко.

Той към този момент има проекти за по-сериозното развиване на стопанството в Недан. Казва, че когато навърши пълноправие, ще кандидатства по европейската мярка за подкрепяне на млади фермери. Именно съществуването на сходни дотации, съгласно него, би върнало младежите към отглеждането на животни и земеделието у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР