17 297 деца са записани отново в образователната система и

...
17 297 деца са записани отново в образователната система и
Коментари Харесай

Екипите на МОН върнали 17 297 деца и ученици отново в образователната система


17 297 деца са записани още веднъж в просветителната система и посещават детска градина или учебно заведение, в резултат на работата на екипите по междуинституционалния механизъм. Той започва при започване на септември, като бяха разпознати 206 378 деца и възпитаници, които са отпаднали или в никакъв случай не са посещавали просветителна институция.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работно съвещание на Координационното звено по механизма.

Вълчев добави, че на терен са работили 1103 екипа с общо 11 632 учители, шефове, обществени служащи, служители на реда, общински чиновници, представители на локалните комисии за битка с противообществните прояви на малолетни и малолетни лица, посредници и представители на гражданското общество.

По време на обходите екипите са открили 156 деца в риск, като за 44 от тях е подхваната мярка за обществена протекция. Областите, в които има минимум отпаднали деца и възпитаници и в резултат на работата на екипите е реализирано съвсем 100% приобщаване, са Габрово, Смолян и Враца. Най-много отпаднали и надлежно върнати в системата деца и възпитаници са Пловдив, Сливен, Стара Загора, София.

Вицепремиерът и началник на Координационното звено по механизма Томислав Дончев благодари на всички представители на институциите за ангажираността и работата по механизма. „ Това не е еднократно деяние. Ще имаме работа и в идващите месеци. Трябва да съхраним резултатите и да ги надградим “, уточни той. Министър Красимир Вълчев изясни, че измежду съществени аргументи за отпадане са пътуванията в чужбина, обществено – икономическите аргументи, липса на превоз и ранни бракове. „ Обходите на адреси не престават, като екипите имат задача да наблюдават обхванатите назад в системата деца и възпитаници, както и да правят предварителна защита на наново отпадане “, сподели министърът, представен от БГНЕС.

Той добави, че са факт промени в правилниците за приложение на Закона за фамилните помощи за деца и Закона за обществено подкрепяне. Те разрешават на шефовете да оферират помощи в натура, като могат да дефинират типа им по отношение на потребностите на децата – облекла, обувки, цялостно или отчасти покриване на такси за детска ясла или градина, детска кухня или столово хранене, спомагателни занимания за децата, проведени от просветителните институции.

Ще бъде засилена взаимната работа с общините по налагане и събиране на глобите за родители, които не пращат децата си на учебно заведение. Посещаването към този момент е обвързано с даване на помощи за отопление, както и с прилагане на обществени придобивки като общинско жилище. В Закона за предучилищното и учебното обучение съществува опция за наказания при струпване на пет и повече неизвинени отсъствия - да се стопират фамилните помощи. За предходната година са спрени помощи на стойност 6,5 млн. лева Тези средства към този момент са възобновени в просветителната система и учебните заведения могат да ги употребяват за обща или спомагателна поддръжка на учениците, добави министър Вълчев.

Той беше безапелационен, че дейностите по механизма ще станат непрекъснати. „ Предвиждаме да осигурим средства за покриване на транспортните и командировъчните разноски на учителите и специалистите в РУО, ангажирани с механизма. Ще подкрепим провеждането на спомагателни часове по български език “, добави министърът.
Заместник-министър Деница Сачева заяви, че в границите на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз ще бъде направено предложение за пускане на европейска пилотна самодейност за следене образованието на децата, които мигрират с родителите си в други европейски страни. Към сходна самодейност към този момент са показали интерес страни като Испания, Португалия и Унгария. Тя сподели още, че Министерството на образованието и науката е построило портал с положителни практики и систематизирана потребна информация в поддръжка на екипите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР