166 ще бъдат секциите в Турция за вота в неделя.

...
166 ще бъдат секциите в Турция за вота в неделя.
Коментари Харесай

Рекорден брой секции в Турция, от там се очакват 90-100 хил. гласа

166 ще бъдат секциите в Турция за вота в неделя. За първи път след 1989 година в Турция се откриват толкоз доста секции. Рекорден е и броят на заявките за авансово гласоподаване от Турция - близо 26 000.

Заради огромният брой секции локалните хора чакат да с повтори изборната интензивност от изборите две в едно през ноември предходната година. Тогава на първия тур гласоподаваха 90 000 изселници от България, оповестява БНР.

Но броят на секциите не се дължи единствено на заявките, а и на закона за автоматизирано откриване на секции в чужбина, изясни генералният консул в Истанбул Васил Вълчев: 

" Една дребна част са в действителност въз основата на най-малко 40 подадени заявки, само че по-голямата част  са автоматизирано формирани от Централната изборна комисия въз основата на високия брой дали своят вот на предходните избори. "

Този път ЦИК издаде точни инструкции за попълването и подписването им и това не е наложително да е вътре в изборната секция:

" И защото правилото е ясно, би трябвало всички длъжностни лица и членовете на секционните изборни комисии да се преценяват с това нещо, тъй като това са наложителни инструкции ", сподели Васил Вълчев.

Очаква се изборната интензивност в Турция да е висока: " Ако същото присъединяване, както беше на предишните избори, се случи, може би отново някъде към 100 или 90 хиляди гласа да са ", споделя Фахри Ватансевер – заместител ръководител на Румелийската федерация в Истанбул.

Този път локалните управляващи в Турция се пазят доста да не правят дейности, които да се поясняват като каквато и да е интервенция в нашия избирателен развой, по тази причина и няма микробуси, обикалящи с мегафони с апел за гласоподаване.
Генералното ни консулство в Истанбул към момента не е открило контакт с доста членове на СИК, които би трябвало да дойдат за вота в Турция.

" С някои от тях към момента не можем да се свържем и ще забележим, несъмнено, на следващия ден дали ще бъдат по местата в изборните секции, където са избрани и назначени. Затова сме взели ограничения и имаме запаси, с цел да могат незабавно да бъдат сменени ", заяви Вълчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР