166-ото футболно дерби на Сърбия между Цървена звезда и Партизан

...
166-ото футболно дерби на Сърбия между Цървена звезда и Партизан
Коментари Харесай

Скандал или политическа провокация: Не, феновете на "Звезда" не направиха украинско гробище


166-ото футболно дерби на Сърбия сред " Цървена звезда " и " Партизан " приключи с победа с 2:0 за " червено-белите ", малко сборичкване сред щабовете на полувремето, обичайните конфликти сред почитатели по улиците на Белград и... голям скандал. Поне по този начин изглеждаше в първите часове след мача.

В обществените мрежи се появиха фрагменти от хореографията на " Звездашите " при започване на мача. Те бяха съпроводени от опасения, че почитателите демонстрират... украинско гробище. В сензитивната обстановка, това незабавно се трансформира в необятно обсъждана тематика.



Истината е малко по-различна. Да, почитателите на " Цървена звезда " в действителност изобразиха в хореографията си гробище - с луна (жълта) и надгробни плочи (в синьо). Те обаче не са свързани с войната, а са част от прочут сръбски филм - " Маратонците вършат почетна обиколка " ( " Maratonci trce pocasni krug " ).


Той излиза на екраните през 1982 година и споделя за премеждията на шест генерации гробари през 30-те години на ХХ век. Не е инцидентно, че точно него употребяват " Звездашите ". Все отново агитката на " Партизан " назовава себе си " гробари ".



Във въпросната сцена, изобразена в хореографията на домакините, в действителност става дума за гробище. Гробарите виждат труп, който споделя " Добър вечер! ", и се разбягват. Феновете даже подвигнаха траспарант с лика на въпросния воин, който провокира боязън в гробарите. Той обаче липсва в фрагментите, споделени от критиците, които приканиха за наказване от страна на Европейската футболна централа.


Сръбските медии незабавно съзряха и политическа връзка в сигналите до УЕФА. Според тях всичко стартира от някогашната министърка на външните работи на Косово - страна, която и до през днешния ден в Сърбия не признават. Влора Читаку е една от първите, писали до УЕФА в обществените мрежи.



За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР