165-те милиона работещи хора в еврозоната наблюдават как заплатите им

...
165-те милиона работещи хора в еврозоната наблюдават как заплатите им
Коментари Харесай

Бързият ръст на заплатите удължава битката на Европа с инфлацията

165-те милиона работещи хора в еврозоната следят по какъв начин заплатите им изостават от инфлацията за трета поредна година, макар че фирмите реализират облаги, като покачват цените по-бързо от растежа на разноските им.

Сега рекордно високата претовареност и повсеместният дефицит на работна ръка дава на чиновниците рядка опция и може да им помогне да възвърнат част от изгубената си покупателна дарба в последните години. Макар че централните банкери може да им симпатизират, това усилва проблемите им.

За чиновниците в 20-те страни, които споделят еврото, действителното заплащане на час понижава с над 7% от началото на 2021 година Това, в комбиниране с обстоятелството, че заетостта е рекордно висока – 3,6 млн. души над връхната точка отпреди пандемията, им дава постоянни учредения да упорстват за повишение на заплатите.

Но бързият растеж на заплатите ще навреди на напъните на Европейската централна банка да върне инфлацията към задачата от 2% и може да я принуди да задържи лихвите високи за по-дълго време.

Исканията на профсъюзите за обезщетения поради последствията от инфлацията в предишното се одобряват с изключително безпокойствие от ръководителите на централните банки, тъй като така наречен ретроспективно установяване на заплати нормално води до по-висока инфлация в по-дългосрочен проект.

Макар че спиралата заплати-цени, от която всички се опасяват, не е налице, защото инфлацията продължава да се забавя, растежът на цените се чака да е по-траен.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР