163 са нотификациите, получени от системата за известяване за храни

...
163 са нотификациите, получени от системата за известяване за храни
Коментари Харесай

160 предупреждения за храни с пестициди са регистрирани за 3 месеца

163 са известията, получени от системата за уведомяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи съществуването на пестицидни останки за интервала 01 юли – 30 септември, 2022 година, оповестяват от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), заяви профилираното издание Agrozona.bg.

160 от известията са в категория „ храни “, а 3 са в категория „ фуражи “. В 82 от общия брой известия, рискът е избран като „ сериозен “, в 68 е неустановен, а в 5 от случаите рискът не е сериозен. Регистрирани са 8 нотификация, при която няма риск.

Информациите за ориентиране на вниманието са 32, известията за недопуснат импорт са 81, предупредителните известия са 32, а информациите за следващи дейности са 16, допълват от ЦОРХВ. В категория храни най-многобройни са известията, касаещи „ плодове и зеленчуци “ – общо 83, в някои от известията се оповестява за съществуване на повече от едно интензивно вещество (а. в.). За категория „ плодове и зеленчуци “ са постъпили 81 известия за съществуването на останки от пестициди в следните артикули:

– разнообразни типове пипер – 18;

– портокали – 7;

– грейпфрут и лозови листа – по 4;

– проличава, чили и манго – по 3;

– бамя, плодове амла, ягоди, моринга, грозде, картофи, патладжани, праскови и боб – по 2;

– сушени домати, лук Шалот, грах, леща, авокадо, сливи, стафиди, слънчогледови семки, сушени лимони, корнишони, папая, кисели краставици, рукула, тиквичка, круши, ябълков чипс, малини, краставица, зеле, сладки картофи и алена боровинка – по 1.

За категория „ какао, какаови артикули, кафе и чай “ са постъпили 11 известия, като от тях 10 са за разнообразни типове чай и 1 за розов цвят. За категория „ зърнени храни и хлебни произведения “ са постъпили 16 известия за съществуването на останки от пестициди, като най-вече са за ориз. За категория „ билки и подправки “ са постъпили 33 известия за съществуването на останки от пестициди, като най-вече са за мента, къри и босилек.

Нотификациите, подадени от България са общо 10, като 9 известия са за артикули с генезис Турция и една с генезис Индия. От тях 7 са за пипер, като всички са предопределени за реекспорт или заличаване. Регистрирани са 2 известия за грейпфрут: 1 за реекспедиране или заличаване и 1 за връщане на производителя. Регистрирана е и 1 нотификация за билкова хранителна добавка, като ограниченията, които са планувани са реекспедиране или заличаване. През обсъждания интервал България не е била нотифицирана.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР