16 месеца след смъртта на 21-годишна родилка от Горна Оряховица

...
16 месеца след смъртта на 21-годишна родилка от Горна Оряховица
Коментари Харесай

16 месеца след смъртта на родилка още търсят има ли виновни лекари

16 месеца след гибелта на 21-годишна родилка от Горна Оряховица формираното следствие за лекарска небрежност към момента продължава. Близките на Данислава Стоянова чакат отговори необичаен синдром или безхаберие умъртви щерка им, до момента в който отглеждат нейния наследник.

Младата жена издъхна в края на август 2022 година в пъклен страдания и кървене от всички органи - затруднения след секцио в горнооряховската болница.

Медицинският одит удостовери необичаен ДИК синдром, само че прокуратурата реши, че има данни за формиране на досъдебно произвеждане

По следствието, което се следи от габровските обвинители, само че се води в Националното разследване, обвинени няма.

" Не съм упълномощена от наблюдаващия прокурор да давам каквато и да било информация. Ако има нещо, което би трябвало да бъде сведено до знанието на медии, ще има прессъобщение. Но изрично не е прекъснато делото, проверява се ", бе сбита говорителката на Окръжната прокуратура в Габрово Пламена Дичева.

Семейството на Данислава Стоянова също са в незнание какво се случва. Знаят само, че е разпределено в Габрово, след всеобщи отводи на прокурори във Велико Търново. Причината - близка роднинска връзка на шефа на Окръжния следствен отдел Людмил Маноилов с една от акушер-гинеколожките в екипа, направил съдбовната интервенция на 26 август м.г.

" Има опция за съществуване на заинтригуваност или преднамереност ", разясниха тогава локалните обвинители.

Макар имената на забърканите лекари да не бяха обявени от управлението на болничното заведение и прокуратурата, стана ясно, че на промяна е била доктор Анета Маноилова, сестра на следователя Маноилов.

" Делото се проверява в Националната следствена работа и аз нямам никакво отношение. Дори не съм го виждал това дело ", разяснява пред " 24 часа " той.

Д-р Маноилова не е имала контакт с родителите на Данислава, които настоятелно търсеха отговори за случилото се в първите дни след нещастието.

На 26 август м.г. 21-годишната жена издъхва в ужасяващи страдания и кървене от всички органи в болничното заведение във Велико Търново след секцио в горнооряховското родилно.

Лекарите считат, че повода е отключен ДИК синдром или дисеминирана интравазална коагулация - привършване на всички кръвосъсирващи фактори.

" Индикатор, че организмът й е развил ДИК синдром, е, че следоперативно фибриногенът на родилката е паднал до нула ", разяснява тогава шефът на болничното заведение доктор Иванов.

Данислава постъпва в болничното заведение с отложен термин

" Дойде на 20 август за наблюдаване и искаше да роди обикновено. Лежа до 26 август. Казвала им е, че има болки в кръста, в бъбреците, само че й дали отговор да не се завладява ", изясни след гибелта бащата на бебето Кристиян Любенов.

" На 25 август вечерта вземат решение, че ще вършат секцио на идващия ден. Тя се съгласява, подписва се ", добавя Елена Стоянова, майка на умрялата.

На идващия ден Данислава й се обадила да я зарадва с новината, че е станала баба. " В 11 ч. се чух още веднъж с нея, сподели, че има страшни болки и аз я посъветвах: затвори и звънни на звънеца на личния състав да ти слагат болкоуспокояващо ", спомня си Елена. Майката счита, че щерка й е оставена без здравно наблюдаване след интервенцията.

Малко по-късно Дани позвънила на Кристиян да отиде да припознае сина им, тъй като нямат брак. Чува жена си да стене и вика от болежка.

" Първоначално се стъписах, не знаех какво да направя. Сестрата, която ми донесе телефона, сподели: те се пробват да й оказват помощ ", спомня си Кристиян.

Час след секциото настава ненадейно солидно кървене

отвред. Опитите на медиците в Горна Оряховица да стабилизират главните витални индикатори се оказват безрезултатни. Уговарят преместването на пациентката в Търново. Областната болница е с по-високо равнище на подготвеност, разполага с кръвен център.

" Била е съпроводена от реаниматор и акушер-гинеколог, които от самото начало са й оказвали нужната реанимация. По техни данни тя е била към момента в схващане при идването там, несъмнено, в потрес ", твърди шефът доктор Иван Иванов.

В опит да спрат кръвоизлива и да я спасят, в Търново отстраняват оперативно матката, реанимационните дейности не престават до 22,15 ч, когато настава съдбовния край.

След като се разшумя за случая, прокуратурата разпореди на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново незабавна инспекция за изясняване на събитията, довели до гибелта на младата жена. През септември 2022 година в Търново бе формирано следствено дело за лекарска немарливост.

Междувременно

в края на октомври на конференция бе оповестен констативният протокол

от инспекцията на " Медицински контрол " в болничното заведение в Горна Оряховица. Експертите не разкрили нарушавания в дейностите на лекарския екип. Изцяло били съобразени с логаритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. В реанимационен проект били навременни и верни, изброява шефът доктор Иванов.

" Не знам до какви заключения са стигнали вашите инспекции, само че мнението ми като майка е, че това вашето е безнаказаност. Някой пита ли ни по какъв начин живеем с татко й, беше ни само дете ", избухна майката на Данислава, която участва в залата.

Тя е в майчинство и се грижи за внука си Любослав. Момченцето е единствената разтуха и дава мощ на родителите да не престават да живеят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР