154 проверки извърши РИОСВ – Пловдив през ноември 2018 г.

...
154 проверки извърши РИОСВ – Пловдив през ноември 2018 г.
Коментари Харесай

Глобиха Стъкларския завод за замърсяване на въздуха

154 инспекции извърши Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив през ноември 2018 година Близо 40 % от тях са изключителни. На компаниите са дадени 60 наставления за премахване на установени нарушавания. Съставени са 11 акта за административни нередности, от които 5 са за несъблюдение на наставления. Издадени са 7 наказателни постановления, с които на компании са наложени наказания и санкции в размер на 66 000 лева Най-голямата от тях е на „ Монди Стамболийски “ ЕАД за открито несъблюдение на условия в издадени сложни разрешителни. Тя е в размер на 50 000 лева Екоинспекцията е наложила настояща месечна глоба на „ Би Ей Глас България “ АД за наднормени замърсявания на въздуха в размер на 868,19 лева При инспекцията е открито, че предприятието изпуска отпадъчни газове от ванна пещ с концентрации по индикатор азотни оксиди над емисионната норма, избрана в комплексното позволение. Съставени са 4 акта на компании, които нарушават предписанията на екоинспекцията за запазване чистотата на въздуха.

Събраните суми от наказания и санкции през месеца са на стойност 34 826 лв.. Една трета от събраните средства – 12 291 лева, са преведени на общините, в които са позиционирани обекти-замърсители на околната среда. Най-голямата сума е за община Садово – 4 207 лева, следвана от Пловдив – 3 088 лева и Карлово – 1 919 лева Тези средства би трябвало да бъдат употребявани от локалните администрации за екологични планове.

Извършени са инспекции на 7 предпазени територии и зони в региона, като не са открити нарушавания на режима, избран със заповедите за оповестяването им и Закона за предпазените територии. Проведен е и мониторинг на дива коза в землището на село Лилково по направления, според одобрен график от Изпълнителната организация по околна среда. Резултатите от мониторинга ще се разгласяват в Националната система за мониторинг на биологичното многообразие към Изпълнителна агенция по околна среда.

На „ зеления “ телефон са подадени 53 сигнала, които са тествани от специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив. Голяма част от тях са неоснователни. Тези, които не са от компетентността на инспекцията са препратени до контролни органи и институции за предприемане на дейности.

Повече информация за контролната активност на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив може да се види на уеб страницата на инспекцията: www.plovdiv.riosv.com.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР