150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България сравнено

...
150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България сравнено
Коментари Харесай

Манолова: 150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България

150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България съпоставено със Западна Европа. За двойния стандарт стана ясно след ново изследване. Шоколадът в България и Виена е друг, перилните препарати е по-добре да бъдат купени от Гърция, има проблем с козметиката, всички български майки са наясно, че продуктите, с които хранят децата си, са с друго качество в България и Европа, освен това и цената е по-висока у нас, в огромна част от случаите с много сериозен %, съобщи в изявление в утринния блок на Нова телевизия „ Здравей, България " омбудсманът Мая Манолова.

Тя изясни, че е направила изследването благодарение на майки, които живеят в Берлин и Виена. Сравнихме едни и същи артикули за деца, от едни и същи марки, от едни и същи хранителни вериги. Установихме, че едно пюренце, което е доста известно измежду майките, в България има по-голям % рапично олио. Във Виена и Берлин е 0,9%, а в България - 1,3%. Цената в България е с 26% по-висока, изясни омбудсманът. По думите й ябълков сок, известен измежду младите майки, в България е 147% по-скъп от същия в Берлин. Популярен млечен десерт, закупен в София, се оказва, че е с 1% по-малко шоколад, в сравнение с същият, закупен във Виена и Берлин. Както и с 3% по-малко мляко по отношение на същия във Виена и Берлин. Цената обаче е 93% по висока у нас, по отношение на Берлин и с 16% по-скъп по отношение на Виена.

В газирана напитка в Берлин и Виена се употребява захар, в България - глюкозо-фруктозен сироп. Става дума за неприемливата обидна за българите и за жителите от Централна и Източна Европа. Това е процедура да се оферират артикули с по-ниско качество по отношение на западно европейските страни, изясни Манолова. По думите й има риск с изключение на „ Европа на две скорости " да се появи и „ Европа на два стандарта ". Моето гледище и като правист и като омбудсман е да бъде променено европейското законодателство, тъй че да има възбрана за предлагането на артикули с една и съща марка, само че с друго наличие в разнообразни точки на Европейски Съюз. Да има явен механизъм за надзор или посредством обединен европейски орган, или посредством мрежа от национални органи. Ако не е идентичен, да има доста строги наказания, съобщи още Мая Манолова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР