(15 октомври 1844 г. ~ 25 август 1900 г.) Който

...
(15 октомври 1844 г. ~ 25 август 1900 г.) Който
Коментари Харесай

НИЦШЕ ~ Блестящ в забраненото

 Nietzsche 1

(15 октомври 1844 година ~ 25 август 1900 г.)

„ Който умее да диша въздуха на моите трудове знае, че това е мощният въздух на безкрайните небеса. За да живееш в него, би трябвало да си кален, другояче има заплаха да се простудиш. Всичко в близост е сковано в лед, самотата е чудовищна - само че какъв брой ясни са всички неща, окъпани в светлина и слънце! Как леко се диша! Просто се чувстваш вкъщи си!

Философията - по този начин, както претърпях и разбрах - е свободно определеният живот измежду високите самотни върхове и безконечния лед, в търсене на всичко до момента непознато и подозрително, анатемосвано от морала. Едно задълбочено знание, до което доближих след дългото ми пътешествие в неразрешеното, разкри за мен в друга светлина аргументите за всеобщото морализиране и идеализиране - светлина, за някои напълно нежелана - видях скритата история на философите, съзрях великата им логика на психиката: какъв брой истина може да издържи, да понесе духът! - това стана за мен същинският измерител на полезностите.

Заблуждението (вярата в идеала) не е слепота, заблуждението е плашливост... Аз не се опълчвам на идеалите, само че благоразумно ги допирам единствено с ръкавици. Nittmur in Vetitum (Блестящ в забраненото) - в тази формула се съдържа успеха на моята философия, тъй като до момента единствено истината беше неразрешена...

Измежду писанията си отстранявам „ Заратустра ". С него аз направих на човечеството най-големия подарък, който то в миналото е получавало. Тази книга, чийто глас проечава през хилядолетията, е освен най-великото писание, което е съществувало и което диша въздуха на висините - тя в същото време е и най-дълбокото, родено от съкровените дебри на истината, един изобилен извор, в който ведрото се спуска, с цел да се издигне претъпкано със злато и добрина. В нея приказва не оракул, не сътворен от болест и воля за власт хибрид, каквито са основателите на религии. Да се вслушаме в тона му, този халкионски звук, да го усетим правилно, с цел да не сгрешим в смисъла на неговата мъдрост: „ Най-кротки думи провокират бурята, най-тихите стъпки насочват света ".

* Из „ Ecce Homo " - „ Как се става подобен, какъвто си ", Фридрих Ницше, 1908 година
Изображения: rectoversoblog.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР