15 младежи, показали най-високи резултати на приемните изпити, бяха приети

...
15 младежи, показали най-високи резултати на приемните изпити, бяха приети
Коментари Харесай

За трета поредна година бяха приети бъдещите военни лекари на България

15 младежи, посочили най-високи резултати на приемните изпити, бяха признати да се образоват по специалността „ Военен лекар”. Това е третият випуск, образуван вследствие на тристранното съдействие сред Военномедицинска академия, Висше военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ и Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “- Варна.

По време на приема през тази година бе повишен броят на претендентите, както и балът на признатите.

Специалността "Военен доктор " предлага доста тествания, само че и сигурна реализация. Студентите посещават курсовете без такси за образование и в двата университета, защото разноските се поемат от Министерство на защитата. Освен това, имат и обезпечена реализация след довеждане докрай с контракт за работа като боен доктор за 10 години.

Бъдещите медици под пагон получават статут на курсант с обезпечено настаняване, хранене, военно и здравно облекло, учебници и образователни принадлежности, стипендии, опция да участват на научни конгреси, таксите, за които се поемат напълно от ВМА. А в края на шестгодишното образование – си потеглят с 2 дипломи: магистър по медицина от МУ-Варна и бакалавър по компетентност „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ „ Никола Й. Вапцаров”.

Обучението по компетентност „ Медицина " в МУ-Варна дава отговор на най-високите национални и интернационалните стандарти, а във Военноморското учебно заведение курсантите ще усвоят ръководство на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнородни условия. Студентите ще имат опция да ръководят виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят. В последните 3 години от образованието акцент е военномедицинската подготовка, а фокусът е върху: организация на здравното обслужване, превантивна военна медицина; военномедицинско снабдяване; военномедицинско управление; военномедицинска експертиза; военна хирургия; военна токсикология и други.

А откакто завършат, новите военни лекари ще имат опция да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на международно равнище. Сред предпочитаните за военните лекари специалности са хирургия; ортопедия и травматология; анестезиология и интензивно лечение; психиатрия; пластична хирургия и изгаряния; вирусология; незабавна медицина; инфекционни заболявания; епидемиология.

Добрата подготовка дава опция и за повишение на квалификацията освен в България, само че и във всички страни-членки на НАТО.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР