15 месеца след свалянето на Тодор Живков в България са

...
15 месеца след свалянето на Тодор Живков в България са
Коментари Харесай

10 ноември 1989: Последният Пленум на Тодор Живков

15 месеца след свалянето на Тодор Живков в България са осъществени първите стопански промени, които оказват помощ на страната да премине към пазарна стопанска система. Фактическата промяна на политическата система се случва на идната година. Живков слиза от власт след над 30 години ръководство на социалистическа България.

Живков е свален в интервал, в който управлението на Съюз на съветските социалистически републики е на вълна промени - по този начин наречената Перестройка. Разработени са по предписание на генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Юрий Андропов и са инициирани от Михаил Горбачов през 1985 година Свалянето на Тодор Живков от власт става с решаващата роля на Съветския съюз.

Реформите на Горбачов оказват влияние върху останалите страни от социалистическия блок. Желанията за промени не подминават и България, която е посочена за един от най-верните съдружници на Съюз на съветските социалистически републики. Курсът на Живков обаче се разграничава от този на Горбачов, който желае да трансформира Съюз на съветските социалистически републики във водеща международна страна.

Живков подава оставка ден по-рано на съвещание на Политбюро. Причината е проведен напън от страна на руското посолство. Оставката на Живков е контрактувана няколко дни преди 10-ти ноември след срещи сред него и съветския дипломат у нас по това време Виктор Шарапов. Искането на оставката е проведено точно от Луканов и Младенов, които се употребяват с поддръжката на Москва. Постът на Тодор Живков е ангажиран от Петър Младенов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР